Ohtlikud söögid-joogid

Šokolaad. Šokolaadis on aine nimega teobromiin ja koertele on see mürgine. Isegi väike kogus võib tekitada koerale tõsiseid tervisekahjustusi. Kõige hullemini mõjuvad koerale tume šokolaad ja küpsetusšokolaad. Kui koer sööb šokolaadi ja tema tervis haveneb, pöördu loomaarsti juurde. Ära jäta šokolaadi vedelema, koer võib seda kogemata süüa!

Jõulupudingid ja lihapirukad. Näiteks jõulupudingites võib sisalduda viinamarju või nende kuivatatud variante, mis on koerale mürgised. Isegi väike kogus võib mõjuda halvasti. Ära unusta, et ka šokolaadiga kaetud rosinakommid on koerale väga kahjulikud, sest seal on lisaks rosinale ka šokolaad.

Sibul, küüslauk, porrulauk, murulauk. Igasugused sibulalised on koerale mürgised olenemata sellest, kas need on küpsetatud või mitte. Kui koer sööb mõnda sibulat, võib tulemuseks olla oksendamine ja kõhulahtisus. Eelkõige kahjustuvad aga punased verelibled ja koeral tekib aneemia. See võib kesta mitu päeva peale sibula söömist.

Alkohol. Kui koera organismi satub alkoholi, siis ta jääb purju. Mõneti tekivad inimesega sarnased sümptomid, aga võib ka hullemini minna, koera kehatemperatuur langeb koos veresuhkruga ja halvimal juhul võib koer langeda isegi koomasse. Ära jäta jõululauale vedelema klaase, kuhu on valatud alkoholi. See võib koera ahvatleda oma välimuse või lõhnaga!

Toidujäägid. Kui pidulauast jääb süüa üle, siis pane see ära nii, et koer ei pääseks sellele ligi. Asi pole mitte ainult toitudes, mis võivad koerale halvasti mõjuda, vaid osa toidust võib olla ka riknema läinud - näiteks piimatooted - ja ka see võib koerale kahju teha.

Tehismagusained. Näiteks ksülitool on paljudes magusates toitudes, mida inimesed jõulu ajal tarbivad. Samas on ksülitooli ka närimiskummis, suuloputusvedelikus, hambapastas ja taolistes toodetes. Koertele on ksülitool mürgine ja kuigi selle aine kogus on toodetes erinev, siis väiksele koerale või juba üks-kaks närimiskummi mõjuda mürgiselt. See pidurdab kehas insuliini vabastamisprotsesse, mistõttu langeb koera veresuhkru tase ja seetõttu tekib tal neerukahjustus. Mürgistusnähud võivad ilmneda kiiresti, aga võivad avalduda ka hiljem. Sümptomid on oksendamine, unisus, krambid ja kooma.

Milliseid pühadelaua toidujääke võib koerale anda?

Kui koer on terve, tal pole allergiaid ja tal pole ühegi nimekirjas oleva toidu suhtes vastunäidustust, siis võid koerale anda:

  • kalkuniliha (luude ja nahata);
  • lõhekala (kui see on puhastatud ja filee);
  • lambaliha (kontideta);
  • munaputru;
  • rohelisi ube;
  • Brüsseli kapsast;
  • pastinaaki;
  • porgandit;
  • herneid;
  • kaalikat;
  • kartuliputru (parem on selline, kuhu pole lisatud võid);
  • värskeid kartuleid;
  • bataati;
  • jogurtit (aga kontrolli enne, et see ei sisaldaks ksülitooli).

Millised jõulutaimed on koerale kahjulikud?

Jõulutäht. Kuigi jutt jõulutähe mürgisusest on pisut ülepingutatud, siis tekitab see koera suus ja maos ärritust. See võib viia oksendamiseni.

Astelpõõsas. See pole küll eriti mürgine, kuid astelpõõsa marjade söömine võib koeral seedehäireid tekitada.

Puuvõõrik. Euroopa puuvõõriku marjad ärritavad koera kõhtu, aga Ameerika puuvõõriku marjad on koerale oluliselt ohtlikumad.

Jõulukuusk. Okkad võivad ärritada koera siseorganeid ja soolikaid.

Luuderohi. Hedera sordist luuderohi võib põhjustada koerale kõhuhädasid, aga kui koera nahk puutub luuderohuga pikalt kokku, võib see põhjustada allergilisi reaktsioone.

Mis on veel ohtlik?

Silikageel. Seda geeli sisaldavad kotikesed on sageli näiteks uute jalanõude karpides ja käekottides. Sageli on pakendil kiri, et seda ei tohi süüa. Kuigi see pole eluohtlikult mürgine, siis kahjulik on ta koerale ikka.

Jõulukaunistused. Kõik, mis on valmistatud plastist, paberist või fooliumist, pole väga mürgised, kuid mõjuvad koera kõhule halvasti. Klaasist dekoratsioonid võivad aga palju suuremat kahju tekitada, kui koer peaks need katki hammustama või närima ja alla neelama.

Kinkepaber. Kinkepaber võib põhjustada kõhuvalu ja erinevaid seedeprobleeme. Ohtlikud on ka kinkepaelad, millega lemmikloomad mängima kipuvad ning mis võivad seeläbi nende organismi sattusa.

Sigaretid. Nikotiin on koerale mürgine ja eriti suitsukonid. Seega ära jäta tuhatoosi kuskile vedelema. Ohtlikud võivad olla ka nikotiiniplaastrid ja e-sigareti täitevedelikud.

Hoia pühadeajal oma lemmikloomal silma peal. Ära tee loomale karuteenet ega sööda talle pidulauajääke. See ei mõju talle hästi. Jälgi, et ka kinkepaberite jäägid ja dekoratsioonid tema haardeulatusse ei satuks.

Rahulikke jõulupühi Sulle ja sinu perele!

Allikas: bluecross.org.uk