Kui astume kontoriuksest fotograaf Argoga sisse, tervitab meid karu mõõtudes Hagen. Õnneks on ta väga sõbraliku olekuga ning asume õueriideid varna riputama. Selle aja jooksul otsustab korralik leonberger näidata, kelle terriotooriumiga on tegemist ning märgistada ära puhkenurga diivani. Jätame Hageni omaniku Harri ja kontori veterankoera Bella perenaise Briti diivanit korda tegema ning istume koeralembese seltskonnaga kööki juttu rääkima. Küsimustele vastab peamiselt Betti, Mooncascade’i personalispetsialist / sündmuste korraldaja, kellel on endal 3 koera, teised toetavad aeg-ajalt kommentaaridega.

Millega Mooncascade tegeleb?

Oleme tootearendusfirma, teeme veebi- ja mobiilirakendusi. Kogu asja saab meie firmasiseselt, meil on disain, testimine, kui klient meie poole pöördub, saab kõik siit. Nii Androidile, iOSile kui ka veebile. Eraldi on andmeteadustiim.

Mis on tuntuimad projektid, millega on välja tuldud?

Kuna oleme Eestis, siis Eesti omad - Elisa Raamat on kindlasti väga tuntud, Transferwise’i esimene äpp, Olerex, Minu Telia äpp, erinevad Eesti telekomid, Coop Pangale tegime osa internetipagast.

Millal saabus kontorisse esimene koer?

(Samal ajal karjatab Betti “Ei!” ja jookseb eemale koeri taltsutama. Meiega köögis viibivad töötajad räägivad, et tal on kaasas nö asenduskoer, tavaliselt käib kontoris teistega.)

Esimene koer saabus siis, kui Britt tuli Bellaga Tartusse. See oli ilmselt 2015. aastal, Tallinnas hakkas Ahven veidi varem käima, 2014. aastal.

Kui palju koeri on Tartu ja kui palju Tallinna kontoris?

(Pikk loetlemine ja arutelu.)

16-17. Tartus 10 ja 6 Tallinnas.

Kas mõnikord on kaasa võetud ka teisi loomi?

Urmetil on kass ja tema on käinud paar korda.

Kas neid võiks juurde tulla?

Kindlasti võiks ja usun, et tuleb. Hiljuti võttis Tallinna kontoris töötav Henrik endale koera. See oli kuu või kaks tagasi. Firmasiseselt on meil olemas kasside- ja koerteteemalised vestlused, kus ainult nendest räägitakse, nendesse kuuluvad ka mõned töötajad, kellel endal looma ei ole, aga kes on loomasõbrad.

Mis on kontorikoerte ülesanne?

Peamiselt on nad stressileevendajad, kuid mõned koerad, näiteks Ronald ja Bella, suudavad ka koosolekul väga tähtsat nägu teha ja arutelus osaleda. Nad istuvad tähtsalt toolis ja vahel paneb Bella näiteks käpa laua peale, et "noh, kuulake nüüd".

Kuidas on töötajate üldine suhtumine sellesse, et koerad kontoris viibivad?

Ühele inimesele ei meeldi. Koerad, kes on vait ja ei tee hädasid siseruumidesse, on oodatud. Hästikäituvad koerad on lubatud. Suhtumine on väga hea, pigem kõik ikka ootavad koeri ja tihtilugu saab koer rohkem tähelepanu kui omanik. Meil on see hea, et kontoris on eraldi ruumid, nii ei sega me teisi. Vahel koguni küsitakse näiteks, et miks ei ole mõni koer ammu käinud.

Mida põnevat või meeldejäävat on seoses koertega juhtunud kontoris?

Kui Ronald (samojeed) käib, siis inimesed imetlevad teda, et kuidas ta ikka nii pehme ja valge on. Tema tuleku üle on kõigil alati hea meel. Bella aga näiteks tegi läinud aastal jalgpalliennustust. Tal oli ees kaks kruusi, milles mõlemas oli peidus maiustus, vaadati, kumma ta enne ära sööb, siis see riik võidab. Ja Bella tegi õige ennustuse, see riik võitis ka! Mõned töötajad armastavad koertega ka palli mängida.

Britt (Bella omanik) on teinud tech-talki, need on firmasisesed üritused. Ta rääkis seal koera võtmisest, erinevatest koeratõugudest, kuidas õiget koera välja valida, mida meeles pidada, kui otsustad kutsika võtta... Selle ajal oli ka kontor koeri täis.

Kui palju koeri siin praegu on ja kui tihti teil selline vaatepilt kontoris on? Raske on neid loendada, nad liiguvad nii kiiresti ringi.

Praegu on neid siin viis, pigem on korraga kaks-kolm, sest väikesed teevad vahel liiga palju lärmi, see on selline paras arv.

Koer Freddie

Koerad Mooncascade Tartu kontoris

Tõug: Papillon
Vanus: 5 aastane
Omanik: Betti Murdvee
Tööülesanne: Asendus kontorikoer
Erilised iseloomujooned ja oskused: tahaks kõik maailma paid endale saada ja ei häbene seda küsida

Koer Bella

Koerad Mooncascade Tartu kontoris

Tõug: Beagle
Vanus: 4
Omanik: Britt
Tööülesanne: Koosolekutel igavust välja näidata. Paneb käpa maha kui jutt läheb liiga pikaks.

Erilised iseloomujooned ja oskused: otsida kõik sodi üles ning see hamba all ära verifitseerida, kas on söödav või mitte. Eriline iseloomujoon on näidata üles absoluutset ükskõiksust kõige suhtes, mis ei ole söödav.

Koerad Grethel Ištikamas Šuo – ehk Greetu ja Häbelik ehk Pixel

Koerad Mooncascade Tartu kontoris

Tõug: Jack Russelli terjerid (JRT)
Vanused: 4 aastat ja 8 kuud ja 1 aasta ja 5 kuud
Omanik: Kairi

Tööülesanne: kodurahu ja harmoonia hoidmine. Stressi leevendamine ja lakkumine. Pallide taga ajamine, maiuse nurumine, trikkide tegemine (rullimine, tantsimine jne)

Erilised iseloomujooned ja oskused: Greetu on kõige ebatüüpilisem JRT. Ta Leplik ja rahulik, kuid kui arvab, et Pixu on ohus, siis käitub ta nagu lõvi. Tema silmavaade, südamlikkus ja truudus sulatavad ka kõige koeravaenulikuma inimese südame. Oskab nii ilusti silma vaadata ja sitsida, et mitte keegi ei suuda tema palumisele “ei” öelda.

Pixel on jällegi pigem on ettevaatlik ja umbusklik. Pixel on nagu väike Napoleon teiste koerte vastu, eriti kui silmapiiril on maiused. Igatahes kehtib reegel – kohe näidata, kellega tegemist on ja siis maha rahuneda ja olla sõber. Maiuste eest võib õppida ja teha absoluutselt kõike. Õppimisvõime ja empaatia on tal küll piiritu.

Koer Hagen

Koerad Mooncascade Tartu kontoris

Tõug: Leonberger
Vanus: 1-aastane
Omanik: Harri
Tööülesanne: Tööülesannet pole

Erilised iseloomujooned ja oskused: Väga aktiivne, väga meeldib vees olla. Hoiab omanikku heas füüsilises vormis