Öösorr kuulub öösorlaste sugukonda ja ainuke Eestis elav öösorriliste seltsi kuuluv lind. Tema omapärane nimi tuleb linnule iseloomulikust surisevast laulust ja seda häält võib ta teha lausa tundide kaupa.

Öösorri ladinakeelne nimi on veelgi huvitavam, otsetõlkes tähendab nimetus caprimulgus "kitselüpsjat". See nimi tuleneb uskumusest, et öösorr käib öösiti kitsedest piima imemas, misjärel need pimedaks jäävad. See uskumus on aga täiesti vale, sest nagu linnud üldse, ei joo öösorr kunagi piima. Ka kitsed ei muutu pimedaks, kui keegi neist piima imeb.

Öösorri võib kohata enamikes Euroopa maades, samuti parasvöötme Aasias ja Loode-Aafrika rannikul. Ta on rändlind ja meie riigis aastaringselt ei tegutse. Tagasi on teda oodata hiliskevadel, kui ta siia poegima lendab. Eestis on tema arvukust hinnatud 10–20 tuhandele paarile.

Öösorri juures on huvitav veel see, et tema ei ehita omale pesa. Öösorr muneb munad hoopis sambla sisse, varisenud lehtedele ja okastele või isegi paljale maapinnale. Kuna neil pesa ei ole, siis saavad vanemad hädaohu korral oma munad teise kohta nihutada.

Öösorri võib kohata üldjuhul metsades, kuid pole harvad ka need juhud, kui teda kohatakse asulates toitu otsimas. Ta lendab hommiku- ja õhtuhämaruses tund või poolteist korraga.

Öösorri kohta saad lugeda lisa SIIT.

Allikad: Eesti Ornitoloogiaühing, Wikipedia