Miks hakkas kass järsku liivakasti vältima?

See võib tähendada, et kassi elus muutus miskit. Võib-olla vahetasite elukohta või on tal mõni tervisemure. Kui kassi harjumused ühtäkki muutuvad, siis peaks sellele tähelepanu pöörama ja mõtlema, kas kassi elus on toimunud suuremaid muutuseid.

Miks vanemad kassid ei soovi enam ühel hetkel liivakasti oma häda teha?

Kui kassid jäävad vanemaks, muutub nende keha ja seetõttu ei tööta ka nende kehafunktsioonid enam nii hästi kui varem. Keskealistel ja vanematel kassidel võib suurema tõenäosusega tekkida kusepidamatus. Kui asi peaks olema selles, siis kass ei väldi mitte oma liivakasti, vaid ta lihtsalt ei suuda enam samamoodi kinni hoida nagu varem.

Kusepidamatusega seostatakse ka ülekaalu. Seetõttu on oluline, et kass püsiks normaalkaalus. Kui kass võtab kaalus palju juurde või tal juhtub sageli õnnetusi seoses kusepidamatusega, siis on kindlasti mõistlik pöörduda loomaarsti poole, et kusepidamatuse põhjus välja selgitada.

Kui kass teeb aga häda liivakasti juurde, siis võib seda põhjustada vanusest tingitud füüsilised piirangud ehk kassil lihtsalt pole nii kerge liivakasti minna ja seal sees liikuda. Võib-olla tasub siis osta uus liivakast, mis on suurem ja vanale kassile mugavam kasutada.

Millised meditsiinilised põhjused võivad liivakasti vältimise taga olla?

Ka nooremate kasside seas võib esineda seda, et nad teevad oma häda aeg-ajalt liivakastist väljapoole. See on sageli tingitud meditsiinilise loomuga muredest. Kassil võib olla näiteks kuseteede põletik, neerukivid, kassidel esinev interstitsiaalne tsüstiit või mõni muu tervisemure. Kui mingil põhjusel on tunne, et kass väldib liivakasti tervislikul põhjusel, siis tasub loomaarsti juurde minna.

Teisi põhjuseid, miks kass liivakasti väldib

Kuna omanik on see, kes peab liivakasti korras hoidma, võib vahel olla süüdi ka tema. Kassid armastavad puhtust väga ja räpasesse liivakasti nad ei lähe. Mõni on pirtsakam kui teine, kuid omanik peaks liivakasti väga sagedasti puhastama. Kui liivakasti vältimise põhjuseks on lihtsalt liiga räpane liivakast, laheneb mure kergesti.

Kassi tualetis käimise harjumusi võib aga mõjutada ka stress. Kui su elus on toimunud viimasel ajal mingeid suuremaid muutuseid, siis võib kass seetõttu liimist lahti olla. Äkki kolisid? Perre sündis laps või võtsid mõne looma juurde? Kassile võivad stressi põhjustada ka olukorrad, mis ei tundu pealtnäha nii tõsised või meie jaoks stressirohked.

Kui kass on nõrgema närvikavaga ja tal tekib stress väga kergesti, siis võiks kassi liivakasti panna mõnda vaiksesse kohta, kus on võimalikult vähe liikumist. Häda tehes on kass kaitsetus asendis, mistõttu kipub stressis kass oma häda võimalikult kiiresti ära tegema. Tal ei jätku liivakastis käimise rituaalide jaoks aega. Rahulik ja vaikne nurgake võimaldab tal aga varjuda ja end turvalisemalt tunda.

Kui kolisid just uude kohta, võib kass ka uut territooriumi märgistada. Tavaliselt proovib kass siis sirtsutada vertikaalsetele asjadele nagu seinad, mööbli küljed ja nii edasi. Tavaliselt sirtsutab kass korraga vähe, aga see-eest on kusehais eriti tugev. Seda võib esineda ka siis, kui naaber võtab uue kassi ja kass näeb teist kassi aknast.

Kui kass reageerib naabrite kassile sellisel moel, siis tasub kardin ette tõmmata ja pesta märgistatud alad ära spetsiaalse puhastusvahendiga, mis neutraliseerib loomade tekitatud lõhnu. Lisaks võiksid nendesse kohtadesse kanda ka sünteetilisi kasside feromoone ja konsulteerida loomaarstiga. Kindlasti ära karista oma kassi teda lüües või tema nägu kusesse kohta pistes. Ära kasuta puhastusvahendeid, milles on ammoniaaki.

Põhjus võib olla selles, et kassile lihtsalt ei meeldi tema liivakast

Kuna kassid on küllaltki valivad, siis vahel võib olla põhjus selles, et talle lihtsalt ei meeldi oma liivakasti puhul midagi. Äkki selle suurus ja kuju on vale või paikneb see hoopis sellises kohas, kus kass tunneb end ebamugavalt. Muutused võivad ilmneda kohe ka siis, kui oled liivakasti asukohta muutnud ehk pannud selle näiteks teise tuppa. Kui sa pole aga midagi muutnud, siis võib-olla on hoopis kassi eelistused muutunud ja pead hakkama katsetusi tegema, et asi korda saada.

Allikas: cuteness.com