Koi on karpkalast ehk sasaanist aretatud dekoratiivne ilukala, keda peetakse akvaariumites või tiikides. Spetsiifilisema mõistena on Jaapanis kasutusel nishikigoi (brokaat-karpkala), millega eristatakse dekoratiivset karpkala selgemini harilikust karpkalast.

Jaapanis kasvatati karpkala tiikides ja tarvitati toiduks, kuid paljunemise käigus tekkisid karpkalade värvingus vahel muutused. Tavatu värvinguga kalu hakati pidama ilukaladena, neid ristati ja saadi uusi värvi- ja mustrikombinatsioone. Harrastus levis talupoegadelt kogu Jaapanis ka kaupmeeste ja ülikute kodudesse. Esmakordselt pälvisid värvilised koid laialdase tähelepanu Tokios toimunud näitusel 1914. aastal.

Jaapanis sümboliseerib karpkala armastust ja sõprust. Tänaseks on välja aretatud väga palju erinevaid koitõugusid, kuid kõige populaarsem ja ka hinnatuim on Kohaku tõug, mida iseloomustavad suured punased laigud seljal. Maailmas on rohkelt koikasvatajate ühinguid ja seltse ja korraldatakse ka näitusi, mis sarnanevad koeranäitustele.

Koide pidamisel on vaja pidevalt jätkuvat aretustööd, sest kui jätta koid omasoodu paljunema, nad juba mõne põlvkonna vältel oma dekoratiivsuse ja hakkavad välja nägema nagu harilikud karpkalad.

Kuulsaim koi kandis nime Hanako ja oli punast värvi. Oma eluajal (1751-1977) kuulus ta erinevatele omanikele, kelle nimed on dokumenteeritud. Surres oli Hanako tõenäoliselt 226 aastane. Kindlalt tõendatud koi eluiga on aga vaid 47 aastat.

Allikas: kalapeedia.ee