Austraalias on võimust võtnud rekordiline kuumalaine. Neljapäeval registreeriti Adelaide’i linnas kõigi aegade kõrgeim temperatuur – 46,1 kuumakraadi, mis ületab 1939. aasta rekordi.

Kohaliku omavalitsuse andmetel leidsid metsavahid hobused pärast seda, kui kogukonnas nende puudumist märgati. Kohalik elanik, Ralph Turner, külastas samuti sündmuspaika ja postitas internetti fotosid, kirjeldades stseeni „tapatalguna“. „Olin masendatud. Ma pole kunagi midagi sellist näinud – kõik need laibad," ütles ta BBC-le. „Ma ei suutnud uskuda, et midagi sellist on juhtunud.“

Teine kohalik, Rohan Smyth, arvas, et kuna tavaliselt oli selles kohas vett, ei osanud hobused enam kuhugi mujale minna.

Umbes 40 looma olid vedelikupuuduse ja nälja tõttu surnud ning kahjuks ei õnnestunud enam päästa ka ülejäänud hobuseid, vahendab BBC. „Samuti tuleb naaberkogukonnas tõenäoliselt hukata veel umbes 120 metsikut hobust, eeslit ja kaamelit, kes on janusse suremas,“ ütles CLC direktor David Ross.

Alice Springs'i temperatuurid on Austraalia meteoroloogiaameti andmetel ületanud kahe nädala jooksul 42 kraadi piiri, mis on jaanuari tüüpilisest keskmisest peaaegu 6 kraadi rohkem. Äärmuslikud ilmad on rekordilise kuumalaine tulemus, mis tõi kaasa Austraalia kümme kõigi aegade soojemat päeva. Ametiasutused hoiatasid inimesi kuuma eest, soovitades neil püsida rahulikult siseruumides ja vältida kehalist aktiivsust nii palju kui võimalik. Eriti ohustatud on eakad, kroonilised haiged ja lapsed.

Ka mitmed teised loomaliigid on kuuma käes kannatada saanud, näiteks Uus-Lõuna-Walesis teatati kohalike nahkhiirte massilisest surmast. Samuti on põuast mõjutatud ka kalad, osariigis on jõekallastelt leitud surnuna juba kuni miljon kala. „Kuna kliimamuutus on nüüd meile tõeliselt kohale jõudnud, võib selliste hädaolukordade ilmnemist üha sagedamini oodata," ütles Ross. „Keegi ei ole selleks päriselt valmis ja samuti pole reageerimiseks vajalikke ressursse."

Selle kuu alguses kinnitasid ametnikud, et 2018 ja 2017 olid Austraalia kõigi aegade kuumimate aastate seas kolmandal ja neljandal kohal. Meteoroloogiaameti 2018. aasta aruande järgi on kliimamuutused põhjustanud äärmuslike kuumalainete sagenemist.

Allikas: bbc.com