Õues on lumi maas ja aialindude talvine söötmisaeg on juba ammu hoo sisse saanud. Kui aiakeskusest lindudele mõeldud söögimaja osta ei raatsi, võib selle ka ise meisterdada. Võta lapsed kampa ja tehke lindudele oma kätega tore söögimaja. Kahjuks pole linnastunud inimesel sobivaid lauajuppe sageli kusagilt võtta ning ega nende parajaks tegemiseks vajalik saagki korterielu hädavajalike tööriistade sekka kuulu.

Siinkohal tuleb appi taaskasutus. Kindlasti leidub igas tänapäeva kodus mõni tühi plastpudel, liitrine või suuremgi. Sellest on kääride ja mõne nöörijupi abil väga hõlbus lindude söögimaja valmistada. Lõigake pudeli külgedesse augud, need peavad olema piisavalt suured, et linnud saaksid mugavalt sisse ja välja lennata ning te ise toitu lisada ja söögimaja puhastada, seejärel sobitage pudeli külge riputuskonks ning elementaarne einelaud ongi valmis.

Söögimaja võib kenasti ära värvida, nii ei riiva see ka suvel silma.

Soovi korral võite ka söögimaja seinad – pudeli küljed – veekindlate viltpliiatsitega kirjuks kaunistada, kuid sellega ei maksa siiski ka liiale minna. Linnud võiksid saada ikkagi ümbrust silmas pidada, samuti kulub tagasihoidlikumates värvides söögimaja omaks võtmiseks vähem aega.

Vahest kõige keerukam on plastist söögimaja puhul sellele sobivat asukohta leida, sest paljud aiaomanikud ei taha midagi niisugust eesaeda panna. Mis pattu salata, ega selline pudel-söögimaja just üleliia eksklusiivne välja ei näe.

Õnneks on lindudel aga ükskõik, kas neile pakutakse toitu plastaluselt, kristallkausist või Hiina portselanilt, ja tegelikult olekski hea söögimaja mõnda varjulisemasse paika sobitada. Seal tunnevad linnud end turvalisemalt ja saavad neile meelepärastest rasvakuulidest ja seemnesegudest tõelist rõõmu tunda.

Et tuul kerget pudel-söögimaja liigselt ei räsiks, võiks selle ka alt kinnitada.

Plastpudel on väga kerge ja ei tohi jääda liiga tuulisesse kohta, vastasel korral hakkab vähimgi õhu liikumine pudelit loksutama ning kogu lindude toit puistatakse mööda maad laiali. Samas ei tasuks toidulauda ka liiga varjulisse paika seada, sest seal on kassidel lihtne linde luurata.

Kui teie aias neljajalgseid manulisi pole, võite plastpudelist söögimaja ka suisa puutüve külge siduda. Kuid arvestage, et sellisesse söögimajja on naljaasi ronida oravatel ja isegi hiirtel-rottidel ning siis jääb välja pandud toidust lindude jaoks ülivähe järele.

Pea meeles, et kui line toitma hakkad, siis tee seda kevadeni!

Artikkel on ilmunud 2018. aastal ajakirjas Maakodu.