1. Jääd seisma kangekaelse kutsika tõttu

Suuremat tõugu koerad on sageli väga huvitatud jalutama minemisest, kuid väiksemad koeratõud ei pruugi jalutuskäigust sugugi nii vaimustatud olla. On koeri, kellele meeldib jalutuskäigu ajal siia-sinna tirida, teised aga jäävad kangekaelselt seisma. Ometi tuleb ju koeraga edasi liikuda, mistõttu võta kaasa pisut maiuseid või koera kuivtoitu, et lemmikut premeerida ja utsitada. Nii saab jalutuskäik sõbralikult jätkuda.

2. Eirad ohutusnõudeid

Kevadel sulab lume alt välja igasuguseid tänavale puistatud kemikaale, mis kahjustavad oluliselt koera käppasid ja padjandeid. Need põhjustavad kuivust ja olla lakkumisel ka mürgised. Koerad lakuvad oma käppasid ja nii jõuavad kemikaalid nende organismi ning põhjustavad mürgisust. Ole tähelepanelik!

Koera käppade kaitsmiseks võib kasutada loomapoodides müügil olevaid käpavahasid ja muid kaitsevahendeid. Samuti on käppade kaitsmiseks võimalik kasutada ka spetsiaaliseid susse ja sokke. Kõikidele koertele need aga ei meeldi ja paljud omanikud ei taha neid kasutada. Kui sinu koer on üks neist, kes sussidest ei vaimustu, soovitab Anne koera käpad peale igat jalutuskäiku sooja rätikuga puhtaks hõõruda. Hooldamiseks sobib ka käpavaha. Nii, nagu inimesed tahavad külmal ajal käsi kreemitada, vajavad ka koerad lisakaitset.

3. Valid vale rihma

Lühike rihm: sageli on kiusatus valida rihm, mille pikkust saab reguleerida. Anne soovitab kutsika puhul kasutada lühikest rihma, sest nii on linnas jalutades koera üle kontroll alati olemas ja teda on lihtsam juhtida. Reguleeritava pikkusega rihma puhul võib koer aga suvalisel hetkel näiteks oravat nähes tema suunas jooksu pista ja nii tekitab see ebavajalikku meelehärmi.

Traksid: väiksemate koerte puhul on hea mõte kasutada trakse. Need tagavad peremehele oma koera üle veel parema kontrolli. Trakside eelis rihma ees on see, et need ei kägista koera. Trakse eelistavad paljud koerakoolitajad.

4. Eirad koera käitumist

Kui tunned, et krõbe pakane näpistab, siis ilmselgelt on ka koera jaoks ilm liiga külm. Sama kehtib suve kohta: kui päike lõõmab, siis pole koeral ka mõnus olla. Koer võib kergelt kuumarabanduse saada ja palava ilmaga pikalt jalutada ei tasu. Kui koer hakkab suvel märkimisväärselt hingeldama, anna talle rohkelt juua. Pea meeles joogivesi endaga alati kaasa võtta. Poodides on müügil ka spetsiaalsed jahutusvestid. Palava ilmaga väldi koormavaid trenne ja pikemaid jalutuskäike. Sama kehtib ka käreda pakase korral. Ja pea meeles, et koera ei tohiks autosse jätta nii kuumal kui ka väga külmal päeval.

5. Lähened tundmatutele koertele

Ära mine oma koeraga teiste koerte juurde, keda sa ei tea ja kelle käitumist sa ei oska ette arvata. Võimalik, et su koer käitub äärmiselt sõbralikult, ent teine koer saab asjast valesti aru ja käitub agressiivselt. Võib-olla teine koer või tema omanik ei taha, et sa oma koeraga nende juurde lähed. Võib-olla üritab omanik parasjagu oma koeraga trenni teha või on vastutulev koer hoopis haige ja tunneb end halvasti.

Jälgi koerte kehakeelt. Ära mine iga vastutuleva koera juurde.

Kui teine koeraomanik ilmutab tutvuse suhtes huvi ja suudab oma koera kontrollida, siis võid asja kaaluda, kuid küsi selleks alati luba. Muul juhul ei tasu niisama tutvust sobitama minna. Kõnni vastutulijast rahulikult mööda. Nii õpib ka koer, et iga liigikaaslase juurde ei ole vaja tormata.

6. Jätad koera peale jalutuskäiku premeerimata

Jalutuskäigud olgu alati postiivsed ja rõõmsad. Kui selja taga on üks pikk ja mõnus matk, siis preemeri oma koera. Näita välja, et jäid temaga rahule, ta oli tubli ja käitus hästi. Jalutuskäik lõppegu alati positiivsel toonil.

Allikas: bhg.com