78 kodustatud kassi jälginud Jaapani teadlased leidsid, et kassid teavad oma nime küll. Nad jälgisid lemmikuid, kellest osad elasid kodudes ja teised kassikohvikus. Neljas eraldi katses ütlesid lemmikute omanikud ja teadlased loomade nimesid, aga samuti sarnase pikkuse ja rütmiga nimisõnu ning teiste kasside nimesid.

Kui kass näugus või liigutas kõrvu või pead, märkisid teadlased selle üles kui tõendi, et kass tundis oma nime ära. Veendumaks, et kass ei reageerinud lihtsalt jutule, ütles meeskond korduvalt erinevaid sõnu, kuni kassid enam ei reageerinud, ja kordasid siis uuesti nende nimesid, vaadates kassi reaktsiooni.

Teadusajakirjas avaldatud uuringus leiavad autorid: „Järeldame, et kassid teevad vahet inimeste foneemilistel erinevustel põhinevate ütluste sisul.“

Kassikohviku kassid aga ei suutnud oma nime kaaslaste omadest eristada. Autorid väitsid, et kodukassid võivad tõenäoliselt oma nime ära tunda, kuna see toob kaasa hüvesid nagu toit või mänguaeg. Ent kohvikus elavad kassid ajavad ilmselt segi seose oma nime ja hüvede vahel, kuna need tulevad paljudelt erinevatelt inimestelt, kellel on erinevad hääled, ja samuti kuulevad nad sageli teiste loomade nimesid.

Dr Atsuko Saito, uuringu kaasautor Jaapani Sophia Ülikooli Humanitaarteaduste teaduskonna psühholoogia osakonnast, ütles Newsweekile: „Paljud kassiomanikud teavad, et kassid mõistavad oma nime. Siiski ei ole selle kohta teaduslikke tõendeid.“

„Koerte võimet inimestega suhelda on väga palju uuringuid. Arvame, et on oluline ka kasside võimeid näidata.“ Kuid Saito tunnistas, et teadlased oleksid võinud minna kaugemale, kasutades loomi rohkem kui ühest kassikohvist. „Kassikohviku tulemusi võib olla raske üldistada teiste kassikohvikute kassidele,” märkis ta, viidates uuringu piiratusele.

Kassid ja inimesed on koos elanud juba umbes 9500 aastat, kuid teadlased on hakanud alles hiljuti uurima kasside suhtlemisoskust, märkisid autorid. Samas näitavad tõendid, et kassid on võimelised inimeste antud vihjeid ära tundma.

Allikas: newsweek.com