Ilmade soojenedes on hea mõte meenutada endile, miks enamus kasse tubased on ja kuidas välismaailm nende eluiga ja tervist mõjutavad.

1. Surmavad haigused

Kassid jäävad kassideks. Nende terrotariaalsus küündib ka koduseintest kaugemale ja seetõttu, võib teie kiisu õues kaklustesse sattuda. Kaklustest võib saada vigastusi, ent halvim on nakatuda FIVi või mõnda teise kassihaigusesse.

FI-viirus on kõige levinum kasside nakkushaigus, mis kandub edasi sülje kaudu, läbi kaklustes tekitatud hammustuse. FI-viirusega kassid võivad elada pikka ja rahulikku elu koduseinte vahel, ent siiski on haigus immuunsüsteemi mõjutav. Ja kui kiisu jätkab õues ringi jooksmist võib FI-viiruse saamine tema eluiga märgatavalt vähendada.

2. Autod

Kõige enim levinud kasside surma põhjus on mootorsõiduki alla jäämine. Näiteks Inglismaal lastakse uuringute järgi 90% kassidest õues käia ilma järelvalveta, tänu millele 25% kassidest hukkuvad.

3. Kadunud ja üksi

Paljudel kassidel puudub koju tagasipöördumise instinkt ja paljudel jääb tajudest väheseks, et tee turvalisse kodusängi tagasi leida. Kassi hukkumisest hullemgi on teadmatuses elamine peale armsa pereliikme kadumist.

4. Vägivald

Teadmatusest veel hullemgi on kuulmine, et keegi alatu inimene on teie kassi väärkohelnud. Kas siis sabast ringi lennutanud, mis põhjustab suuri kahjustusi kassi närvisüsteemile, või paugutanud kassi pihta õhkpüssi kuule. Tahame või mitte on meie ümber palju sadiste, kes naudivad süütute loomade piinamist. Ja kunagi ei tea kas teie kiisu jalutab pahaaimamatult sellise inimese tagaaeda või mitte.

5. Vargus

On ka inimesi kes käivad ringi ja varastavad kasse. Eriti suur šanss, et pätt teie kassi varastab, on siis kui tegu on tõukassiga. Ent siiski ka sõbralikke kõutse võidakse endaga viia ja kunagi ei tea mis õudsal eesmärgil. On olemas illegaalseid laboratooriume ja muud halba, mis pätile teie kassi pealt raha sisse toob.

6. Mürgitamine

Paljud inimesed ei pruugi rotimürki välja pannes mõeldagi, et pahaaimamatud kassid ja koerad võivad seda süüa. Inimesed on oma ümbruse suhtes väga hoolimatud ja paljud taime ja putukamürgid ning puhastus vahendid on kasside tervisele eluohtlikud. Mõned neist, nagu näiteks jahutusvedelik, on ka kahjuks väga isuäratavad ja kassid ei oska neist eemale hoida.

7. Mädapaised

Seoses kasside kaklustega, tekivad sügavatest küüne tõmmetest ja hammustusest mädapaised. Mõned neist paranevad algstaadiumis ise, või vajavad vaid kergeid antibiootikume ent on ka juhuseid, kus mädapaise vajab kirurgilist sekkumist. Igal juhul oleks tarvis minna arstile ja tegeleda tülika probleemiga, mida ei esineks kui kiisu väljas ringi ei käiks.

8. Parasiidid

Õues käies toob teie kass paratamatult koju kaasa parasiite. Nendeks võivad olla kas sisesed parasiidid nagu ussid või välised nagu kirbud ja puugid. Puugid võib alati karva seest välja võtta, aga nagu teame kannavad nad ka palju eri haiguseid, mis mõjutavad lisaks inimesele ka kassi.

9. Kiskjad

Kahjuks on looduses palju kiskjaid, kes on valmis teie kassi rajalt maha võtma. Olgu selleks siis rebased või isegi hundid. Inimestest rääkimata.

10. Ilmastik

Me kõik tunneme kuumuse ja suure külma mõju ka endi nahal ent ei mõtle tihtipeale, et ka tugev vihmavalang ja tuulepuhang mõjutavad meie kasse. Näiteks võib suure tuulega kass puult alla lennata või seenior kiisu vihmavalangu tõttu saada põletiku.

Kui tahad kassi jaoks parimat keskkonda, siis ei pea selleks ilmtingimata looma õue laskma. Ka kodu saab muuta kassi sõbralikuks nii, et see rahuldab kõiki tema looduslikke instinkte. Suured või väiksed kratsipuud, turnimismajad ja muu taoline rahuldab kindlasti teie looma suurimaid soove. Ja kui tahate kiisut väga õue lasta, siis saab alati käia väljas koos rihmaga!