Kui koer oskab juba käppa ja patsu anda, võib talle selgeks õpetada ka sitsimise. Sitsimise puhul aga tasub pisut ettevaatlik olla. Selle triki õpetamiseks peaks koer olema juba piisavalt vana, et tema luustik ja lihased oleksid täielikult välja arenenud. Kutsikaga seda trikki teha ei tohiks.

Sitsimise õpetamist alusta väikestest sammudest ja tee seda koerale juba tuttavas keskkonnas, näiteks kodus. Seal on tal lihtne keskenduda. Vaata ka, et koeral ei oleks libe, proovige harjutust näiteks vaiba peal.

1. Võta maiused ja kutsu koer enda ette, suuna ta istuma.

2. Hoia maiusekätt koera nina all ja palu tal kõigepealt patsu anda.

3. Kiida selle eest ja vabasta ta.

4. Nüüd proovi uuesti, aga taba ära see hetk, kui koera käpad on sinu käe peal, premeeri selle asendi eest rohkelt ja eemalda samal ajal aeglaselt teine käsi.

5. Kätt eemaldades kiida koera. Kiida juba selle eest, kui ta püüab ise tasakaalu leida.

6. Proovi niiviisi mitu korda, lubades koeral esialgu sinu käe najale toetuda ja siis kätt jälle aeglaselt eemaldades. Kiida ja premeeri koera.

7. Kui koer suudab juba tasakaalu hoida ja püsib püsti ka ilma sinu käe abita, siis on järgmine samm ta sinna asendisse ka meelitada. Nüüd ära abistavat kätt enam kasuta, vaid võta maius ja meelita koer maiuse abil istumisasendist sitsima.

8. Kiida ja premeeri teda rohkelt, kui ta proovib oma esikäppasid maast üles tõsta.

Pea meeles kiita ja premeerida oma koera juba iga väikese katsetuse eest. Ära oota talt kohe perfektset tulemust, vaid kiida juba selle eest, kui ta oma käpad maast lahti tõstab. Peamine on, et koer oleks motiveeritud! Uut käsklust üle kümne minuti korraga harjutada ei tasu. Tee paus ja proovi hiljem uuesti. Harjuta, harjuta, harjuta. Harjutamine teeb meistriks!

Videos esinevate chihuahuade Matilda, Augusto ja Kennu omanik on Krista Laanet, kes juhendab chihuahuade trikikooli trikitrenne. Aastate jooksul on ta oma lemmikutele õpetanud hulga vahvaid trikke, millega külalisi üllatada. Õpeta ka sina oma koerale mõni uus trikk! See on hea viis, mille läbi koera ja omaniku vahelist kontakti ja sidet parandada.

Trikid on õpetatud hiljuti ilmunud trikiraamatu "43 trikki koertele" baasil. Raamatu kohta leiad lisa SIIT.