Loomaaed kirjutab oma kodulehel, et Tallinnas kooruvad habekotkapojad on üliolulised, sest siin elava isalinnu genoomi edasikandumine on habekotkaste geneetilise mitmekesisuse rikastamisel väga tähtis. Tallinna loomaaial on habekotkaste paljundamiseks koostööleping Vulture Conservation Foundationiga, mis aitab kaasa habekotkaste asurkondade taastamisele looduses. See tähendab, et kui kõik läheb hästi, saavad loomaaia inkubaatoris koorunud kotkatibud endale Austrias Haringsee säilituskeskuses uue kodu. Seal kasvatatakse nad habekotkastest kasuvanemate poolt üles ning seejärel asustatakse linnud vabasse loodusesse ümber.

Kaua oodatud linnupojad koorusid märtsikuus. Tibude munakoorest väljamurdmine kestab umbes kaks päeva. Need kaks poega koorusid 10-päevase vahega, esimene 16. märtsil ja teine 26. märtsil. Pojad ei ole võimelised vahetult peale koorumist veel iseseisvalt hakkama saama, mistõttu püsisid töötajad valves ööpäevaringselt. Tibusid tuli toita ja nende eest hoolitseda.

Poegade toitmisel kasutavad töötajad aga habekotkast jäljendavat mulaaži, mille nad oma kätega valmis tegid. Vanalinnu pea mulaaž on vajalik selleks, et tibud inimestesse liigselt ei kiinduks ning Haringsee säilitustuskeskuses oma uued habekotkastest vanemad-toitjad omaks võtaksid. Veidi suuremana lastakse nad säilituskeskusest vabasse loodusesse, kus neil tuleb samuti inimese abita hakkama saada. Rohkem infot selle kohta leiad SIIT.

Habekotkatibud kosusid talitajate valvsa pilgu all hästi ja asusid 4. aprilli varahommikul Austria poole teele. Tibud pakiti spetsiaalsetesse transpordikottidesse, et neil oleks soe ja mugav.

Austriasse sõitsid nad lennukiga. Kui lennujaama julgestustöötaja oli transpordikohvrid tolliruumis üle vaadanud, said habekotkad pardaleminekuks loa. Nad lendasid turistiklassis, toiduga varustatult ja turvaliselt loomaaiatöötaja Jelena jalgade ees.

“Tibude lend läks väga hästi. Hommikul kell 6 hakkasid habekotkapojad salongis häälitsema, sest parajasti oli kätte jõudnud nende toitmisaeg. Lennukis said nad eelnevalt ettevalmistatud toitu,” märgib Jelena Semjonova. Lend kestis kaks ja pool tundi ning linnud jõudsid turvaliselt kohale.

Habekotkapojad anti oma kasuvanematele üle ja nad võeti kenasti omaks!

Vaata fotosid ja lisainfot loomaaia kodulehelt.