Šveitsi erakliinikus läbi viidud uuringuga üritati teha kindlaks, kas inimestele hakkavad külge koerte bakterid röntgenimasinatelt, mida kasutatakse nii inimeste kui ka loomade tervise kontrollimiseks, vahendab Briti ja Austraalia meedia.

Kokku uuriti 18 mehe habet ja 30 eri tõugu koera kaelapiirkonda ning leiti, et koerte karvkattes pesitses vähem pisikuid, kui meeste omas.

Šveitsis asuva Hirslanderi kliinikumi professor Andreas Gutzeit sõnas meediale, et kõigil uuringus osalenud meestel (vanuses 18-76) tuvastati habemes levivate mikroobide hulk kõrgena. Koerte puhul tuvastati sama tase 23 koeral 30-st, ülejäänutel jäi see keskmisele tasemele.

Samuti tõdesid teadlased, et pärast koertele rötngeni tegemist ja selleks kasutatud masina puhastamist, sisaldas masina pind "olulisel määral" vähem baktereid, kui pärast inimeste kontrollimist ja puhastamist.

"Nende leidude põhjalt võib öelda, et koerad on vähemalt sama puhtad, kui habemega mehed," ütles Dr Gutzeit.

Uurijatele tegi muret fakt, et seitsmel mehel leiti baktereid, mis võivad olla inimese tervisele kahjulikud.

Brittide loodud habemeid toetava huvigrupi Beard Liberation Fronti asutaja Keith Flett aga kahtleb tugevalt uue uuringu tulemustes.

"Ma arvan, et vatipulgaga inimeste juukseid ja käsi testides on võimalik leida igasuguseid ebameeldivaid asju," kommenteeris Flett ja lisas, et tema arvates ei ole habemed küll iseenesest ebahügieenilised.

"Viimasel ajal paistab olevat pidev voog habemete kohta levivate negatiivsete uudistega, mis näitab pigem pogonofoobia (hirm habemete ees- toim.) levikut kui midagi muud," lisas Flett.