Kui lihatootmisega kaasnev vägivald on paljudele arusaadav, sest selleks tuleb ju loom tappa, siis lihtne on tekkima väärarusaam, et munade söömine ei kahjusta kedagi. Viljastatud munad, mis sisaldavad tibu embrüot, on tänapäeval pigem haruldus. Võib näida, et kui munast nagunii tibu ei kooruks, siis miks mitte see ära süüa?

Intensiivse aretuse tulemusena muneb kana tänapäeval kuni 300 muna aastas. Looduses munevad metsikud kanad aastas vaid 10–15 muna selleks, et saada järglasi. Kanade kehadele on munemine kurnav, nad kaotavad selle käigus palju olulisi vitamiine ja mineraalaineid ning kannatavad seetõttu mitmete haiguste käes (nt osteporoos ja sellest tingitud luumurrud ning reproduktiivorganite kasvajad).

Kas teadsid, et ka kanad nurruvad, kui neil on mõnus olla.

Suurfarmide kanad veedavad oma elu imetillukesel alal ühispuurides, kus neil pole võimalust ringi liikuda ega tiibu sirutada. Et vältida kitsastes tingimustes vigastusi, lõigatakse kanadel nokk sageli osaliselt ära – seda kulude kokkuhoiuks ilma igasuguse tuimestuseta, kuigi tegemist on väga valutundliku elundiga. Kahjuks ei ole ka nn vabapidamisel kanadel parem elu, neil lindudel on kõigest puhtarvutuslikult elamiseks pisut rohkem ruumi.

Et oleks kanu, kes munevad mune, tuleb neid suurtes haudejaamades juurde toota. Umbes pooltest haudejaamades viljastatud munadest kooruvad kanatibud, pooltest kukktibud. Kanadest saavad uued munakanad. Kuna kukktibudest pole munatööstusele mingit kasu, käsitletakse neid jääkproduktidena. Peaaegu kõik kuni kolme päeva vanused kukktibud purustatakse elusalt hakkmasinas või lämmatatakse gaasiga.

Kõigi munakanade elu lõppeb enneaegselt tapamajas, kui nad on juba ära kurnatud ja enam piisavat toodangut ei taga. Munakanad tapetakse tavaliselt juba umbes 15-18ndal elukuul.

Teistmoodi pühad

Munadepühi saab tähistada ka teistmoodi. Loomasõbrad võivad traditsioonilise munade koksimise asemel mõelda välja hoopis uued loomasõbralikud tegevused ja traditsioonid. Lastega koos võib värvida näiteks puidust või meisterdada paberist, voolida hoopis plastiliinist või savist mune. Munade söömise asemel saab nautida aga hoopis isetehtud pallikesi näiteks šokolaadist, martsipanist või pähklitest. Saab meisterdada ka munakujulisi küpsiseid ja seejärel neid huvitavate värvidega ära glasuurida. Ka šokolaadist munad on põnev väljakutse. Tuleb ainult fantaasia valla lasta ja värvikirevad munadepühad saavad uue ilme!