1. Dieet on üks tähtsamaid asju

Diabeetikust kassi jaoks on väga tähtis tarbida väheste süsivestikutega toitu, eriti kuivtoitu. Süsivesikud mõjutavad tugevalt veresuhkru taset, mistõttu tuleb kassile sobivat kuivtoitu ja konservi suure hoolega valida. Ning väheste süsivesikutega toidud ei ole ka kallid.

2. Veretest pole nii raske, kui tundub

Nagu inimestelgi, peab ka diabeetikust kassidel mõõtma veresuhkru taset igapäevaselt. Glükomeetrit saab osta loomakliinikutest koos vajalike mõõteriistadega. Kõige lihtsam on verd kätte saada kõrvast ning verd tuleks umbkaudu mõõta kaks korda päevas, ent kõik mõõteajad ja tulemused tuleks läbi arutada veterinaariga.

3. Insuliini süstimine pole samuti nii raske, kui tundub

Kui diabeetikust kass vajab insuliini, siis tuleb seda süstida. Õnneks on kassidel kaelapiirkonna ja õlgade piirkonnas olev palju lõtva nahka õlgade ja kaela piirkonnas, mis teeb süstimise enamjaolt valutuks ja mugavaks protsessiks. Üldiselt võtab turjanahka insuliini süstimine vaid paar sekundit ja on kassile elupäästev.

4. Tihe koostöö veterinaariga

Diabeetikust kass vajab tihedamat jälgimist kui tavakiisu. Eriti tähtis on veresuhkru mõõtmine, et selgeks teha insuliini kogus, mida kassile süstida. Veterinaariga konsulteerides saab teha kindlaks õige koguse ja jälgida, et kassil ei tekiks probleeme.

5. Diabeetikust kassi ülalpidamiskulud on pisut suuremad

Diabeetikust kassi eest hoolitsedes on tähtis, et oleksid olemas kõik vajalikud asjad - spetsiaalne toit, süstlad, insuliin, glükomeeter ja veresuhkru mõõtmise ribad. See kõik võib minna kuus maksma rohkem kui tavakassi toit ja tarvikud, ent ei hammusta kohe kindlasti rahakotist suur tükki ära.

6. Diabeetikust kassidele ja nende omanikele on palju toetusgruppe

Kui natukene internetis ringi surfata, leiab mitmeid internetilehekülgi, kus on kogunenud kokku diabeetikust kasside omanikud. Kasulikud lehed on näiteks felinediabetes.com ja eestikeelset infot leiab facebook.com/diabeetikustkassid või diabetes.ee. Muredega ei ole sa kunagi üksinda!

Diabeetikust kassi omamine pole sugugi mitte hirmus! Kui võtta diabeetikust kass, siis tuleb arvestada, et elurütm küll pisut muutub, ent tunne, kui süles nurrub kass, keda keegi teine poleks aidanud, on lihtsalt fantastiline! Lisaks sellele toetab diabeetikust kasside omanikke suur kassifännide kogukond ja veterinaarne abi on samuti alati käepärast.

Kui diabeetikust kassi omamine Sind ära ei hirmutanud, siis Pesaleidja MTÜ hoole all ootab siiani päris oma inimest üks tulnukaliku pilguga Mick Mars. Tema kohta saad lugeda SIIT.