Koer tunneb kohvri ära

Koerad loovad seoseid. Nad tunnevad teatud tüüpi reisikohvri ära, mis võetakse välja alati teatud olukordades. Koerad eristavad kingi, riideid, treeningvahendeid jne. Ka kohvi, mille võtad välja just siis, kui lähed kodust pikemaks ajaks ära, tunneb koer ära. Sarnaselt inimestele põhjustavad teatud asjad ka koertes kindlat tüüpi tundeid. Kuna reisile minnes jääb koer ilma sinuta, siis seostub kohver talle negatiivsete tunnetega.

Õppimine läbi seoste

Pavlovi koerte süljenäärmed muutusid aktiivseks, kui nad kuulsid kellaheli. Võib-olla sinu koer hakkab saba liputama, kui haarad enda kätte palli. Äkki ajab hoopis ahjus küpsev roog ta suurde elevusse, sest ta teab, et toidujäägid saab ta alati endale. Niisiis loovad koerad läbi erinevate lõhnade, helide ja maitsete seoseid. Need võivad olla head ja halvad. Aja jooksul hakkab koer mõistma teatud mustreid.

Head tunnet tekitava seose tekitamine

Kui lähed reisile, on sul tõenäoliselt mingi kindel rutiin. Selleks on liigutused, mida kipud tegema, asjad, mida kipud pakkima aga ka koht, millesse neid asju pakid. Kui koer muutub reisikohvri peale tohutult kurvaks, proovi muuta tekkinud seoseid. Pööra tema negatiivsed emotsioonid positiivseteks. Näiteks pööra talle sellel päeval rohkem tähelepanu, lase tal kohvrit nuusutada, võib-olla saad seda kohvrit ka mõne koeratriki õpetamisel ära kasutada, lase fantaasial lennata. Võid seda kohvrit tihedamini kapist välja võtta või siis seda pidevalt toanurgas hoida, võid ka koeraga reisides seda kohvrit vahel kasutada.

Võid ehitada üles mingi kindla ja koera jaoks meeldiva rutiini, mis igale sinu reisile eelneb, siis ootab ta seda rõõmuga. Muidugi ei kompenseeri see seda, et lahkud tema kõrvalt mitmeks päevaks, küll aga tekib tal seoses sinu lahkumisega natukenegi positiivsem tunne.

Koer teab, et lähed kodust mitmeks päevaks eemale

On selge, et kui plaanid kodust mitmeks päevaks eemale minna ja järgid oma tüüpilist rutiini, mis on enne igat reisi samasugune, siis loob koer teatud tüüpi seosed ja saab asjast aru. Küll aga saad muuta olukorra koerale leebemaks ja positiivsemaks proovides luua reisile mineku päevaks hoopis uutmoodi rutiin, mis tekitaks koeras head emotsiooni.

Allikas: cuteness.com