"Palun ära lase oma kassil aknast või rõdult alla kukkuda!" tuletab Kasside Turvakodu kassiomanikele meelde. Iga kassi kadumine toob südamevalu ja hirmu nii kassile kui ka loomaomanikule. Järgneb valu, teadmatus, hirm ja halvimal juhul kaasnevad ka vigastused või kass saab hukka. Omanikena on vastutus meie õlul, vastutus tagada oma väikese pereliikme turvalisus ja heaolu. Väikseid lapsi me ju aknale/rõdule üksi turnima ei lubaks, miks siis kasse lubame? Ka nemad võivad sealt alla kukkuda. Kasside turvakodu vabatahtlikud hoiatavad kassiomanikke suviste ohtude eest ja jagavad kasulikke nõuandeid, kuidas kassi turvalisus tagada.

1) Kui kass käib õues, siis luba seda vaid traksidega ja oma järelevalve all!

Ohte kiisu elule pole mitte ainult rahvarohketes linnades, vaid ka maal. Ka seal on autoteed ja metsas metsloomad. Õuekassi puhul ei tea kunagi, kellega tema oma teel kokku juhtub. On inimesi, kellele kassid ei meeldi. Kas Sina tead, kes elab sinust kolm maja edasi, kas ta on loomasõber või talle ei meeldi, kui kiisu tema lillepeenras ringi luusib? Enamikes omavalitsustes on kassil keelatud omavoliliselt ringi hulkuda.

2) Ära lase kassi rõdule või aknalauale kõõluma.

Välista võimalus, et kass võiks omapäi rõdule sattuda, aknast välja kukkuda/ hüpata või hoopis ukse vahelt välja joosta. Kassid on ohu tajumises väikelapse tasemel ega oska kõrgusi karta. Libedatel aknaplekkidel turnimine võib lõppeda väga kurvalt ja isegi kui kass kukkumisest taastub ning ka kodutee leiab, ei tasu arvata, et ta järgmine kord enam aknast välja ei roni. Kassid on väga uudishimulikud loomad ega pruugi õnnetustest õppida. Lemmiku kadumisega kaasneb suur südamevalu, enneta seda!

3) Soovi korral paigalda akende ette võre.

Kui õues on palavad ilmad ja soov aknaid lahti hoida on suur, siis võib akende ette paigaldada võre. Selleks võib kasutada näiteks aiavõrku, millele saab puidust raami ümber teha ning see siis tugevalt aknaraami külge kinnitada. Soovitame vältida riidest (sääse)võrku, kuna mitmed kassid armastavad mööda võrku üles ronida ja teevad seeläbi küüntega võrku augu.

4) Akende tuulutusasend on kassidele väga ohtlik.

Tundub, et tuulutusakna pilu on niivõrd väike, et kiisu sealt läbi ei mahu, kuid kahjuks on selliseid õnnetusi, kus kass pilusse kinni jääb, juhtunud väga palju. Kassid on väga paindlikud ning pakettakna tuulutusava neid kinni ei hoia. On tavaline, et kasside tähelepanu köidab mõni aknaava juures tiirutav kärbes või mesilane ja kass kõõlub akna najal üritades putukat kätte saada. Juhtumeid, kus kass vajub tuulutusava vahele on olnud palju ja ilmade saabudes puutuvad loomakliinikud nendega tihti kokku. See võib paraku lõppeda kassi surmaga, sest kass jääb tuulutusava vahele kaelapidi kinni, vajub allapoole ja lämbub.

Ka sellele on lahendus olemas. Tuulutusava jaoks müüakse lemmikloomapoodides ja internetipoodides erinevaid võresid, millega avasid turvata. Tuleb vaid leida enda jaoks sobiv.

5) Rõdule kassi lubada ei tohiks.

Rõdudele ei tasuks kassi üldse lubada, kuid kui seda siiski teha, siis samuti vaid pererahva hoolsa järelevalve all ning kindlasti tuleks kasutada ka trakse. Ka kõrgematel korrustel võib kiisu tähelepanu hajuda, silmates lindu, võib ta sellele järele hüpata ja kukkuda. Kass ei mõtle ette. Ka rõdude jaoks on müügil turvavõrke, millega lemmiku kukkumist ennetada. Ära kunagi luba kassil omapäi rõdul olla! See, et ta pole siiani rõdult alla hüpanud, ei tähenda, et ta ei võiks seda tulevikus teha. Ka rõdul olles kassi süles hoidmine ei taga tema turvalisust, ehmatades sipleb kass sülest maha, teda on väga keeruline takistada.

Kui Sina oled juba oma aknad ja rõdud turvaliseks teinud, siis jaga häid nippe ka teisega, et kõikide kodukiisude turvalisus saaks tagatud!