Nii kummaline kui see ka poleks, võib kass selle käitumisega näidata oma kiindumust. Kui kass otsustab ära, et oled tema lemmikinimene, siis nii ongi. See, kuidas kass oma armastust välja näitab, sõltub küll kassist, kuid on üldlevinud kehakeelemärke, mis sellest aimdust annavad.

Kass tuleb sülle ja hõõrub end sinu vastu

Oled äkki täheldanud, et kass istub su rinnale, nurrub ja hakkab oma lõuga või pead sinu vastu hõõruma. Või tuleb ta hoopis kahele käpale ja püüab oma pea sulle õlale panna? Otsides sinu lähedust, annab kass märku, et tunneb end sinuga hästi ja armastab sind. Kassidel on vurrude piirkonnas lõhnanäärmed ja hõõrudes "lõhnastab" ta oma peremeest. Ta märgib ära oma territooriumi ja annab ka teistele kassidele teada, et see inimene on tema oma. Niisamuti võib ta seda teha ka teise perelemmikuga.

Kassid väljendavad oma kiindumust ka läbi nurrumise ja sõtkumise. Kui kass tunneb end lõdvestunult, turvaliselt ja hästi, siis ta nurrub. Sõtkumise põhjused on samad. Küll aga toimib sõtkumine üheaegselt nii-öelda "lõhnastamisena", sest kass saab peremehele jätta oma lõhna ka käppadel olevate padjakestega. Mõlemad on ka rahustavad signaalid.

Ka see, kui kass hakkab oma peremeest lakkuma, näitab, et kass on rahul ja tunneb end hästi. Ta soovib näidata oma armastust. Lakkumise läbi loob ta sinuga sideme ja hoolitseb sinu eest. Huvitav on ka see, et kui kass pole oma peremees pikemat aega näinud, näiteks pererahvas käis reisil, siis otsib kass lähedust ja näitab taaskohtumisel oma peremehe suhtes tavapärasest suuremat huvi üles.

Küll aga kipuvad kassid vahel ka hammustama ja tihtilugu juhtub see pealtnäha täiesti suvalisel hetkel. Ühel hetkel lööb kass nurru ja näitab läbi kõigi ülaltoodud tegevuste, kui väga ta oma peremeest, kuid järgmisel hetkel lööb ta hambad sisse ja hakkab siis hoopis lakkuma.

Tegelikult väljendab kass oma armastust ka naksamise ja lakkumise kaudu. See hammustus on mänguline ja hell. Kass lihtsalt ei oska arvestada sellega, et inimese nahk on õrn. Kui kass on rahulik ja tema keha lõdvestunud ning ta naksab õrnalt, siis on tegemist hoolivuse näitamisega. Kui kass oma hambad sisse lööb, on kõige parem ise rahulikuks ja paigale jääda, siis laseb kass juba järgmisel hetkel käest lahti. Tihtilugu hakkab ta siis seda hoopis lakkuma.

Kui aga kass hammustab kõvasti ja valusasti, siis on ta millestki häiritud ja on parem ta omaette jätta.

Miks kass peale hammustamist kohe lakkuma hakkab?

Kasside käitumises on veel mitmeid arusaamatuid aspekte, millele ühtset vastust leitud ei ole. Küll aga on tehtud mitmeid oletusi:

  • Kass ei tea, kuidas asjad inimeste maailmas käivad, tema võtab sind kui teist kassi ning suhtleb sinuga nii, nagu teeks ta seda liigikaaslasega. Tema jaoks on see mäng. Ta üritab sulle märku anda, et oled tema parim sõber ja tal on sinuga tore.
  • Teine võimalus on see, et kass annab läbi hammustamise märku, et teda hakkab praegune tegevus - misiganes see ka sellel hetkel on - ära tüütama ja tal on vaja pausi.
  • Põhjus võib-olla ka hoopis see, et kass hammustab harjumusest. Ennast puhastades on ta harjunud end siit-sealt ka nakitsema, püüdes niiviisi karva seest mustust kätte saada.


Allikas: cuteness.com