Tunneli õpetamist alusta kõige lihtsamast ja lühemast tunnelist. Selleks sobib ka mõni lastele mõeldud tunnel, mis kodus võib-olla juba olemas on. Tunnel olgu esialgu täiesti otse ja võimalikult lühikene, et koeral oleks sealt lihtne läbi tulla. Õpetamist alusta koerale juba tuttavas keskkonnas, näiteks kodus, sest seal on tal lihtne keskenduda. Põrandapind ei tohi olla libe ja tunnel peab olema paika fikseeritud, et koer tunneks end turvaliselt. Treenimisel kasuta positiivseid treeningmeetodeid, et koer oleks motiveeritud. Ära kunagi sunni koera tunnelist läbi!

Kuidas koerale uut käsklust samm- sammult õpetada?

1. Võta maiused ja kutsu koer enda juurde, suuna ta tunneliava ette istuma või lamama. Pane ta ootama nii, et koer näeks otsejoones tunnelitorust läbi.

2. Hoia maiust käes ja juhi koer tunnelisse.

Kui koer ei taha minna, siis:

Kasuta toidukausi abi. Võid proovida ka nii, et asetad maiustega täidetud koera söögikausi teisele poole tunnelitoru. Jäta koer ootama ja pane toidukauss maha nii, et koer seda läbi tunneli näeks, nii läheb koer parema meelega tunnelist läbi.

Kasuta mänguasja abi. Kui aga koer armastab palli, võid proovida ka sellega. Viska pall läbi tunnelitoru. Seejuures on siiski oluline panna koer kõigepealt tunneliavale võimalikult lähedale ootama, kui seda proovida hoo pealt, jookseb ta suure tõenäosusega tunnelist mööda ja haarab palli suhu, kui see on tunnelist väljunud. Ta ei jookse sellele järele.

Kasuta abilise abi. Kui aga koer ei taha ise tunnelisse minna ja pelgab seda, siis saad proovida harjutust ka koos abilisega. Jäta koer tunneliava ette ootama ja mine ise teisele poole tunnelit. Kükita ning kutsu koera teisest avast. Oluline on, et kutsumisel oleks sul oma lemmikuga silmkontakt, siis tuleb ta torust parema meelega läbi.

3. Meelita koer tunnelist läbi. Kui ta on sealt väljunud, siis kiida ja premeeri rohkelt.

4. Kui koer tunneb end juba mugavalt, lisa suuline käsklus ja proovi seda liikumise pealt. Tunnel olgu endiselt võimalikult lühikene ja kindlasti otse.

5. Korda käsklust liikumise pealt. Proovi seda mõlemalt poolt ja erinevate nurkade alt.

Kui koeral on käsklus selge ja ta tunneb end selle läbimisel enesekindlalt, siis saad järk-järgult tunnelit pikemaks teha. Samuti võid tasapisi muuta ka tunneli kuju ja vahetada treeningpaika. Proovi käsklust väljaspool kodu, seal on koeral juba raskem keskenduda. Õpetamisel võid kasutada ka klikkerit, kui see on koerale tuttav.

On olemas ka koerajalutusväljakud, kus on tunnelid olemas. Kui koeral on käsklus selge, siis saad seda proovida ka seal.

Pea meeles kiita ja premeerida oma koera juba väikeste sammude eest. Ära oota talt kohe perfektset tulemust. Peamine on, et koer oleks motiveeritud! Uut käsklust üle kümne minuti korraga harjutada ei tasu. Tee paus ja proovi hiljem uuesti. Harjuta, harjuta, harjuta ja ole positiivne. Harjutamine teeb meistriks!

Videos esinevate chihuahuade Matilda, Augusto ja Kennu omanik on Krista Laanet, kes juhendab chihuahuade trikikooli trikitrenne. Aastate jooksul on ta oma lemmikutele õpetanud hulga vahvaid trikke, millega külalisi üllatada. Õpeta ka sina oma koerale mõni uus trikk! See on hea viis, mille läbi koera ja omaniku vahelist kontakti ja sidet parandada.

Trikid on õpetatud hiljuti ilmunud trikiraamatu "43 trikki koertele" baasil. Raamatu kohta leiad lisa SIIT.