Lemmikloomad on olnud Coop Panga osaks juba selle loomise ajast. Neil on olnud oluline roll kontori sisekliima kujundamisel tegelikult juba hetkest, kui uut panka hakati ette valmistama.

Coop Panga põhilise lemmikloomaseltskonna moodustavad kolm meest ja nende kolm koera: Teet ja tema kolmeaastane beagle Lota, Sander ja tema 2,5-aastane brüsseli grifoon Rosin ning Kristjan ja tema 1,5-aastane West Highlandi terjer Alaska. Kõigil kolmel koeral on välja kujunenud oma korrus, kus nad peamiselt korda hoiavad, kuid ega see nende ainus ülesanne ole. Koerad osalevad sageli ka mitmetel aruteludel ja kohtuvad koerte asjade ajamise töögrupi koosolekutel. Koerte asjade ajamise töögrupis on rollid selgelt ära jaotatud – Lota ülesanne on prügikaste kontrollida, Rosin jälgib sanitaarnõuete täitmist tööruumides ja Alaska on visionäär ning kõige mänguhimulisem seltsiline, kes tihtilugu ei saa aru, miks Lota ja Rosin nii palju mängida ei soovi. Alaskal on ka oma lemmikkoht: talle meeldib aknalaualt õues toimuvat jälgida.

Aknalaud on Alaska lemmikkoht.

Pangas on käinud ka tuhkur

Coop Panga kontoriruumid on peamiselt vallutanud küll koerad, kuid tegelikult on kontoris käinud veel teisigi tegelasi: noor inglise buldog ja juba pensionipõlve nautiv haski on samuti pangahoones ringi patseerinud. Kontoris on käinud ka üks tuhkur – just nimelt tuhkur. Tema pangas siiski iga päev ei figureeri. Tuhkru omanik tegelevat jahindusega, kodus on tal kaks tuhkrut.

Coop Panga personalijuht Janika Valliste tõdeb, et kontorielu ei oleks koerteta üldse nii vahva, kui see on koos koertega. Nad on saanud selle panga oluliseks osaks. "See toob kontorisse elevust, heameelt ja on tekitanud vabama ning lõbusama õhkkonna,” on Janika veendunud.

“Kui juhtub olema päev, mil koeri kontoris ei ole, on tunne, nagu midagi oleks justkui puudu,” räägib Janika. Tema sõnul on koerad head stressimaandajad ja kuna koertega seotud kohustused kannavad nende omanikud, siis saavad ülejäänud töötajad lihtsalt koertega mängida ja suhelda. “Aga koerteta on rahulikum, uksed ei paugu ja vaiksem on,” ütleb sekretär Reet ruttu vahele, kui ta kohvi lauale asetab.

Kõik naeravad ja nõustuvad, et tegelikult suhtutakse lemmikloomadesse ikkagi hästi. “Jah, võib-ola leidub ka neid, kes eelistaksid loomavaba kontorit, aga enamasti on koerad kontoris mõjunud pigem teraapiliselt ja enamik ikkagi armastab loomi,” usub Janika.

Kõigil koertel on välja kujunenud oma kindel roll.

Pangas tähistatakse üheskoos isegi koerte sünnipäevi. Neljakäpalised saavad siis koos mängida, kolleegid toovad neile head-paremat ja õhkkond on ikka tavapärasemast pisut pidulikum. Teet tõdeb, et üldiselt nad keset tööpäeva playdate’e ikkagi ei korralda, aga sünnipäevadel saavad koerad rohkem tähelepanu.

Koerad intervjueerivad kandidaate ka töövestlustel

Küsimuse peale, kas koertega seoses on midagi naljakat ka juhtunud, läheb kõigil meestel suu naerule. Aeg-ajalt juhtub ikka midagi naljakat, kuid nad nõustuvad, et kõige naljakamad on olnud need hetked, mil mõni neljakäpaline ootamatult tööintervjuule sisse hiilib. “Lota käib mul alati tööintervjuudel kaasas,” tõdeb Teet.

Lota pani kontorikoerte traditsioonile aluse.

Mida aeg edasi, seda vähem kandidaadid selle üle imestavad – ju on kontorikoerad juba niivõrd populaarseks muutunud. Janika sõnul võtab koer tööintervjuu pinget maha. Ühtegi negatiivset kogemust neil ka olnud ei ole. Lota omanikule meenub, et paljud inimesed on tänu tema lemmikule koerte hirmust hoopis üle saanud. “Kui nad varem koeri pelgasid, siis Lotat nad enam ei karda, vähemalt nii nad räägivad,” tõdeb Teet. “Kõik, kes on meie koertega kohtunud, on olnud loomasõbralikud ja see on olnud meeldiv kogemus,” nõustub ka Janika.

Koeri ei näe pangas väga palju ringi jooksmas ja kliendisaalidesse nad samuti ei pääse. “Ühel korral see muidugi juhtus, kui uksed olid lahti ja Lota nendest läbi pääses, siis jooksis ta kohe saba liputades klientide juurde,” meenutab Teet. Ka Rosin on seal käinud, kuid need on siiski erandlikud juhused. Harilikult on koerad on omal korrusel ja hoiavad peremeeste ligi. Neil on tubades omad pesad ja niisama uisapäisa nad majas ringi ei jookse.

Koerad osalevad koosolekutel ja tööintervjuudel. “Vahepeal satuvad nad ka valele koosolekule,” naerab Janika ja räägib, et koerad teevad koosolekuruumide uksi lahti küll. Töötajad on sellega juba harjunud. Igaühel on välja kujunenud oma lemmikkoer, kellega päeva jooksul tegeletakse. Tihtilugu juhtubki hoopis nii, et külla minnakse hoopis koerale, mitte kolleegile. “Oi kui nunnu,” kostab siis üle koridori, kui üks kolmest kamraadist saba liputades loomasõbrale vastu jookseb.

Rosin veedab aega pigem inimeste kui teiste koertega.

Koerad armastavad tööl käia

Alaska, Lota ja Rosin armastavad kontoris käia. Nad käivad seal iga päev. Need päevad, mil koerad kodus on, on pigem haruldased. “Rosin ei taha üldse koju jääda,” räägib Sander ja lisab, et tema koerale meeldib tegelikult inimeste seltskond palju rohkem kui teiste koerte oma. Ka Lota omanik võtab lemmiku alati tööle kaasa. “Mul on kodus pisikesed lapsed, nii pere kui ka koera jaoks on hea, kui nad saavad üksteisest vahepeal rahu,” räägib ta.

Lota oli tegelikult see, kes kontorikoerte traditsioonile aluse pani. Nüüd on ka Alaska ja Rosin kontorikoerad ja see teeb omanike elu kindlasti palju mugavamaks. Nad on ühtviisi nõus, et ega lemmikud üksinda kodus olla tahaks. Kontoris on neil ikka palju toredam, sest aeg-ajalt mängib nendega mõni kolleeg, aeg-ajalt saavad nad koos mängida ja omanikud käivad nendega tööpäeva keskel ka jalutamas. Sellest võidavad kõik.

Purina sarjas “Käpad tööl” on ilmunud mitu artiklit, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.

Jaga
Kommentaarid