Ka möödunud nädalavahetus oli Virgel tegus. Viimased abivajajad, kes tema juurde jõudsid, olid oravapojad. Lasteaialapsed panid seitsmele pöialpoisile ka nimed: Lutu, Luulu, Laala, Loolo, Riku, Riki ja Tiki. Nüüd on Virge hoole all kümme oravapoega.


Virge juures kosub ka kolm nugisepoega, kes 22. aprillil maja lammutamise käigus leiti. Nädalavanused nugisepojad said endale kassist asendusema. Kassiema Mäura, kes parasjagu hoolitses oma kahe poja eest, lapsendas ka kolm emata jäänud nugisepoega, kelle pesa kogemata lõhuti. See südamlik žest sulatas paljude loomasõprade südamed. Virge sõnul läheb kuulsatel nugisepoegadel väga hästi, nad on tublisti kasvanud.

Vaata VIDEOT, kuidas kiisuemme nende pisikeste metsloomade eest hoolitseb.

Metsloomade abistamist alustas Virge juba 10-aastasena, kui tema enda kass rasvatihaseid kimbutamas käis. Vastutustundlik laps võttis linnupojad oma hoole alla ja kasvatas nad üles. "Mul olid siis keldris kapid. Võtsin neilt klaasid eest, panin võrgud asemele ja linnud said seal lennata ja kosuda," meenutab Virge. Sellest ajast alates on ta linde ja loomi abistanud. "Inimesed hakkasid neid mulle tasapisi tooma," räägib ta.

Sobiva kapi võib leida taaskasutusest. Asenda uks võrguga ja ongi olemas.

Kõige erilisemad on kakud

"Kõige erilisemad on aga kakud," räägib Virge. Ka praegu on tema hoole all üks kodukakupoeg, kes 23. aprillil Väätsa pargist leiti. Alajahtununa puu alt leitud lind oli pikali maas ja poleks tõenäoliselt omal jõul ellu jäänud. Päästetud kodukakupoeg kosub nüüd Virge juures, ta sööb hiiri ja kasvab kiiresti, küll aga on kodukakupoeg veel nimetu ja Virge kuulutas välja nimekonkursi. Nimi peaks algama A-tähega ja alloleva Facebooki video kommentaaridesse on oodatud on kõik pakkumised.

Kõige haruldasem isend on olnud mäger

Kõige haruldasem isend, kelle eest Virge on pidanud hoolitsema, on olnud mäger. "Teisi metsaasukaid on olnud rohkem: siile, jäneseid, oravaid ja nahkhiiri on tihti, kuid mägra eest olen saanud hoolitseda vaid korra," meenutab Virge 2018. aasta lõpupoole koduaiast leitud mägrahärrat.

2018. aastal Sakust leitud mäger.

Kõige keerulisem on metskurvits

Kõige keerulisem loom on olnud hoopis metskurvits. "Teda on väga keeruline sööma saada, sest ta on kohutavalt pelglik lind," räägib Virge ja tõdeb, et metskurvits võib ehmudes lausa hinge heita. Samuti on linnu neel niivõrd kitsas, et on tükk tegu sealt üldse midagi alla saada.

Ka jäneste eest hoolitsemine on Virge sõnul suur peavalu. "Nendega tahaks ma kõige vähem tegeleda, sest see on niivõrd raske töö," sõnab Virge. "Need kümme oravabeebit, kes mul siin praegu kosuvad, neid pole ka nii raske üles kasvatada, kui on kahte jänest," on Virge veendunud ja räägib, et jänese eest hoolitsemine on keerukas seetõttu, et nad ei taha võõrast toitu süüa. "Jänes puikleb ja sipleb ning ei ole nõus seda suu sissegi võtma, ta hakkab käes vähkrema ja võib suure siplemise tagajärjel lausa surra," tõdeb Virge ja lisab: "Laste käest tulnud poegi on veelgi keerulisem elule aidata, sest pole teada, kuidas lapsed neid käes hoidsid."

Virge meenutab aastatetagust aega, mil tema hoole all oli pea 70 lindu ja looma: 4 kakku, 31 oravat, 18 pisemat lindu, 4 varest, 7 siili, kellest üks oli veel väga pisikene ja 5 jänest. "Oi, see oli hullumeelne aeg," meenutab Virge ja tõdeb, et magada sai ta sel perioodil vaid mõne tunni kaupa.

Metsloomade eest hoolitsemine on Virgele südamelähedane ja küsimuse peale, et miks ta seda teeb, ei oskagi Virge muud vastust anda, kui küsida vastu, et miks teised seda ei tee. "Mina lihtsalt ei oska teisiti, ma olen korduvalt öelnud, et kõik, nüüd ma puhkan ja nüüd ma ei võta enam ühtegi hädalist vastu, aga kui keegi teine neid keset ööd vastu ei võta, siis mina ikka võtan," tõdeb Virge. Ta lihtsalt armastab oma hoolealuseid kogu südamest - ja ka metsloomadel on vedanud, et neil on selline päästeingel nagu seda on Eesti Metsloomaühingu Järvamaa piirkonnajuht Virge Võsujalg.