Vaata oma lemmiklooma esmaabikomplekt umbes poole aasta tagant üle, et teha vajalikud asendused või uuendused. Siin on 10 tarvikut, mis peaksid lemmikloomadele mõeldud esmaabikomplektis olemas olema.

1. Hädaabi kontaktkaart

Pane ühele kaardile kirja kõik telefoninumbrid, mis hädaolukorras olulised on: nii oma loomaarsti kui ka ööpäevaringse loomade kiirabikliiniku numbrid. Kui pead oma lemmiku hoidja hoolde jätma, võid talle sellest kaardist igaks juhuks koopia teha, lisa sinna ka enda telefoninumber. Samuti on hea mõte hoida üht koopiat oma rahakotis, siis on see alati käepärast ja pole vaja internetist telefoninumbreid otsima hakata.

2. Tömbiotsalised käärid

Käärid võivad olla lemmikloomadele mõeldud esmaabikomplektis element, mis mõnikord ära unustatakse, kuid ilma nendeta on sageli raske abi osutada. Ükskõik, kas eemaldad vigastuse lähedalt karvu või kasutad haava sidumisks sidet, on käärid alati abiks. Kasuta tömbi otsaga kääre, need on ohutumad.

3. Sidemed

Sidemed on hädavajalikud nii koera kui ka kassi esmaabikomplektis. Paljudel juhtudel on pärast vigastust paigaldatud side ajutine, mida kasutatakse kuni loomaarsti juurde jõudmiseni. Sellegipoolest täidab see olulist rolli, toetades ja vältides saastumist.

Veendu, et haavale peale pandud side oleks piisavalt tugev ega kukuks maha, kuid mitte nii pingul, et see verevoolu takistaks. Sideme paigaldamine on hõlpsam, kui valid isekleepuva sideme, mis on spetsiaalselt väikeloomadele mõeldud. Sellised sidemed ei kleepu naha ja karva külge ja on valmistatud materjalist, mis avaldab survet, kuid ei suru verevoolu kinni.

4. Steriilne silmade loputamiseks mõeldud lahus

Kui lemmiku silma satub mõni kemikaal või võõrkeha, võib loom seda kraapima või hõõruma hakata. Sellega võib ta olukorda veelgi halvendada. Loputa silm sealsamas kohe ära. Kui spetsiaalset puhastusvahendit käepärast ei ole, siis kasuta tavalist ja puhast vett.

Kui silma läks mõni kemikaal või võõrkeha ja see koera häirib, konsulteeri kindlasti oma loomaarstiga, võib-olla on vaja ärritunud silm talle ette näidata.

Puhasta koera silmi ka rannast tulles. Liiva sees möllanud koera silmad võivad liivaterakesi täis olla.

5. Lateks- või kummikindad

Esmaabi andmisel kindad väga olulised. Lisaks enda kaitsmisele aitab kinnaste kasutamine vähendada ka ohtu, et ise kogemata oma lemmiklooma haava mustust viid. See on üllatavalt lihtne.

Igaks juhuks võiksid esmaabikomplektis olla mitu paari kindaid. Üks paar võib rebeneda, samuti võid vajada teise isiku abi.

6. Plastiksüstal

Igaüks, kes on püüdnud anda lemmikloomale vedelikupõhist suukaudset ravimit, tunneb süstla väärtust. Nõelata süstla abil võib manustada vedelikke veepuuduses lemmikule, või kasutada seda haava loputamiseks ja puhastamiseks.

Veendu, et süstal oleks steriilselt pakitud, suletud ja puhas, kuni seda vajad. Süstaldel võivad olla ka erinevad otsakud vastavalt sellele, millist ravimit on tarvis anda.

7. Ravimid

Sõltuvalt individuaalse koera või kassi vajadustest, võid hoida esmaabikomplektis oma lemmiklooma jaoks spetsiaalseid ravimeid (sealhulgas retseptiravimeid), kuid jälgi kindlasti nende aegumiskuupäevi.

Lisaks kõikidele retseptiravimitele on praktiline varustada oma komplekt ka mõne standardvahendiga.

Pulbrilist verejooksutõkendit kasutatakse kerge verejooksu peatamiseks, eriti juhul, kui küüs on murdunud või on kogemata loomale sisse lõigatud. Osad pulbrid sisaldavad ka valuvaigisteid.

8. Pintsetid

Kui terav ese, näiteks okas või klaasikild, tungib lemmiklooma nahka, võib seda olla raske, kui mitte võimatu, ainult sõrmede abil eemaldada. Pintsetid on lihtsam, ohutum ja sanitaarsem valik.

Pintsette saab kasutada ka puukide eemaldamiseks, kui spetsiaalset puugieemaldusvahendit käepärast ei ole. Pintsettidega puuki eemaldades, haara sellest võimalikult lemmiku naha lähedalt kinni ja tõmba puuk välja.

9. Antiseptilised salvrätikud

Antiseptiliste salvrätikute või loputusvahendite kasutamine lemmiklooma haava puhul vähendab infektsiooni riski. Puhastuslappidega saab mugavalt puhastada looma näopiirkonda või varbavahesid.

10. Digitermomeeter

Lemmiklooma temperatuuri mõõtmine aitab sul mõista, kui tõsine ta seisund on. Ka loomaarstiga telefoni teel konsulteerides on see hea info, mida edastada.

Kasside ja koerte normaalne kehatemperatuur on umbes 38,5 C. Kraadida tuleb tavalise inimestele mõeldud kraadiklaasiga päraku kaudu. Kraadiklaas peab väikestel koertel ja kassidel olema umbes 1 cm sügavusel, suurtel koertel 3cm sügavusel.

11. Maiustused (boonusena)

Kui oled olukorras, kus pead oma lemmikloomale esmaabi andma, tuleb tema tähelepanu kõrvalejuhtimine kasuks. Koeral on valus või ebamugav ja ta kipub rahmeldama. Siis kuluvad maiustused marjaks ära – muidugi eeldusel, et lemmik saab neid süüa. Ära anna maiustusi loomale, kes oksendab, ei suuda normaalselt neelata, kellel on krambid või kes on väga ärev.

Allikas: petmd.com