10. Paradiisilind

Oma tantsuliigutuste poolest kuulsad isased paradiisilinnud panevad emastele meeldimiseks mängu kõik oma oskused. Tantsud on nad pärinud oma isadelt ja nad harjutavad ning viimistlevad neid kogu elu, et paaritumiseks tippvormis olla. Isased lükkavad oma suled üles, nii et moodustub justkui seelik, enne kui tantsima hakkavad ja emased vaatavad neid ülalt.

9. Lehtlalind

Lehtlalinnud soovivad hoobelda oma ekstravagantsete okstest lehtlate ehitusoskusega, mille põrandad on kaetud luude, koorte ja kivikestega. Ja see pole veel kõik - neile meeldib kaunistada oma lehtlaid läikivate esemetega ja lillede kroonlehtedega.

8. Palvetajaritsikas

Paaritumine on isase palvetajaritsika jaoks natukene kurb, sest teda ähvardab risk saada emase poolt ära söödud! Feromoonid meelitavad isase ligi ja siis neil kas õnnestub paarituda või mitte, enne kui emane neil pea otsast hammustab, ehkki mõned isased pääsevad ka vigastusteta. Paaritumishooajal võivad isased palvetajaritsikad moodustada umbes 60% emase toidust ja näib, et need, kes isaseid söövad, munevad rohkem mune.

7. Mesilane

Muljetavaldaval moel toimub mesilastel paaritumine lendamise pealt. Paraku on see midagi, mida isased saavad vaid kord elus, kuna nad surevad varsti pärast seda, kui nende suguelundid ja kõhukoed rebitakse paaritumise ajal keha küljest lahti!

6. Kaelkirjak

Kaelkirjakute puhul on oluline teada, kas emane on paaritumiseks valmis. Ent see, kuidas isane seda teeb, pole kuigi meeldiv – ta nimelt joob emase uriini. Kui on selge, et emane on valmis, peab isane rivaalidega võitlema – selleks kõigutab ta oma pikka kaela ähvardavalt teise kosilase suunas.

5. Punane tripimadu

Punaste tripimadude puhul jõuab konkurents uuele tasandile. Kui on aeg paarituda, võivad üht emast jahtida samaaegselt kuni 100 isast ja emane on lõpuks keset suurt paaritumiskera.

4. Aiatigu

Teod on hermafrodiidid, nii et neil on nii isas- kui ka emassuguorganid. Kuid selle asemel, et üksteisega konkureerida ja otsustada, kes saab olla isane ja kes emane, rasestuvad mõlemad teod. Ja see pole nende paaritumisel ainus kummaline asi –sperma torgatakse teise teo sisse terava reproduktiivorganiga, mille nimi on armunool. Korduv torkamine nõuab oma lõivu, nii et aja jooksul võib see koguni surma põhjustada!

3. Kerakala

Emaste ligitõmbamine on raske töö, kui oled isane kerakala. Selle asemel, et lihtsalt istuda ja emaseid oodata, veedavad isased päevi, tehes liiva sisse sümmeetrilisi mustreid, mille läbimõõt on kuni 2 meetrit. Kui emane on isase loominguga rahul, paigutab ta munad otse ringi keskele.

2. Pujupüü

Paarimisperioodil kogunevad isased pujupüüd suurtesse, rohkem kui 70 linnust koosnevatesse rühmadesse, kus nad kõik konkureerivad emaste tähelepanu pärast. Etendused on peenelt välja töötatud ja hõlmavad sabade lehvikusse ajamist ja rinna õhukottide täispuhumist. Kogu piirkond on tulvil hääli, kui nad emaste poolehoiu võitmiseks toovad esile mitmesuguseid vilesid.

1. Merikurat

Kui elad sügaval ookeanis, pole kaaslase leidmine kerge ülesanne. Nii kasutavad emased selle maksimaalselt ära ja sulanduvad isasega ühte. Need kaks jagavad ühist vereringesüsteemi – isane saab emaselt toitaineid ja emane saab isastelt sperma. Isased peavad siiski jagama, sest üks emane võib sulanduda paljude isastega!

Allikas: onekindplanet.org