Hammerfesti linnaelanike sõnul käitub see „Vene sõjaväelaste koolitatud“ vaal vägagi kummaliselt. Oma sõbraliku suhtumise ja vahvate trikkidega rõõmustab see imetaja küll kohalikke, kuid mure tema tervise pärast kasvab. CNN-i teatel märkasid kalurid looma esmakordselt eelmisel nädalal Norra ranniku lähedal. Sellest ajast alates on ta viibinud Hammerfesti sadama ümbruses ning ei taha sealt kuidagi lahkuda.

Üks vaala jälginud ekspertidest väidab, et see ebatavaliselt sõbralik valgevaal võib olla vene mereväe treenitud. Kalurid, kes valgevaala esimestena märkasid, panid tähele, et ta kannab rakmeid sõnadega „St Petersburgi varustus“. Sõnad ja fakt, et rakmetel on pesad kaamerate jaoks, tekitasid spekulatsioone, et vaal on Vene riigi poolt välja õpetatud.

„Vene merevägi on teadaolevalt ennegi treeninud valgevaalasid sõjaliste operatsioonide läbiviimiseks, nagu mereväebaaside valvamine, sukeldujate abistamine ja kadunud seadmete otsimine,“ sõnas Jorgen Ree Wiig, Norra kalandusdirektoraadi merebioloog.

Kuid sõjaliste missioonide läbiviimise asemel näitasid sotsiaalmeediasse postitatud videod vaala, kes uudishimulikele kohalikele trikke tegi.

See uudishimulik loom, kes näib olevat koolitatud, on lasknud inimestel end paitada ja tunneb end inimeste läheduses ebatavaliselt mugavalt. Kuigi spekulatsioone ta päritolu kohta on erinevaid, tuleb norra politsei veel kinnitada, kust see imetaja täpselt tuli.

Samuti tuntakse muret tema tervise pärast. „Raske on näha, kuidas ta võiks iseseisvalt hakkama saada,“ ütles Audun Rikardsenl Tromso Arktika Ülikoolist Norra avalik-õiguslikule ringhäälingule NRK „Teame, et akvaariumist vabanenud vaaladel võib olla raskusi kohanemisel eluga vabas looduses.“

Jorgen Ree Wiig sõnul jälgib imetajat nüüd kalandusdirektoraat. „Ta on nüüd meie vastutusel“.

Allikas: independent.co.uk