Hoolitsetud loomal on endal hea olla ja ka külalised teevad parema meelega puhtale loomale pai. Hästi hoolitsetud lemmikloom paistab silma ja regulaarselt tema välimuse eest hoolitsemine aitab märgata tervisega seotud muresid ning ennetada tõsisemaid probleeme. Põhivõtteid ja nõu, kuidas looma eest hoolitsema peaks, aitas jagada KIKA Eesti juht Ksenia German.

Pesemine

Lemmiklooma karvahooldust ehk groomingu't tuleks alustada looma korralikult puhtaks pesemisest. Pesemiseks on olemas lai valik šampoone. Peale šampooniga pesemist ei tohi unustada ka palsami kasutamist.

Noortele koertele on spetsiaalse eeterliku õli ja kirsiõite ekstraktiga nii-öelda kutsikašampoonid, valgekarvalistele või musta karvaga koertele-kassidele on vastavalt karva värvusele eriline šampoon. Kui neljajalgne on allergiline või kõõmaga hädas, tasub vaadata allergia- ja kõõmavastaseid šampoone, mida on nii pika kui ka lühikese karvkattega lemmikutele. Peale poris müramist on soovitatav kasutada jällegi kolmandat sorti šampooni. On olemas ka spetsiaalsed karvahooldusvahendid tundliku nahaga koertele.

Rikutud karv nõuab erilist hoolt. Karvkatte hoolitsusel tuleb silmas pidada enda lemmiku karvkatte pikkust. On universaalseid tooteid, mis sobivad nii pika- kui lühikarvalistele, kuid ka spetsiifilisi palsameid, mis mõeldud vastavalt karvkatte pikkusele. Kui lemmikul on palju tüütuid pusasid, siis ka nende eemaldamiseks on spetsiaalseid kreempalsameid.

Kammine

Karvadega tegelemine võib tunduda tüütu töö, kuid õigete vahenditega on see pigem nauding ja tulemus püsib kaua. On väga palju erinevate kujude ja funktsioonidega kamme ja harju. Näiteks karvapusade lahtiharutamiseks on olemas spetsiaalsed pusakonksud, pehmete harjastega harjad ja pöörlevate piidega harjad - vahendeid on palju. Pikakarvalistele ja lühikarvalistele on erinevad spetsiaalsed kammid, mis vähendavad pulstumist. Moodsamad kammid on vahetatava peaga. Massaažikinnas aitab stimuleerida vereringet ja kõrvaldada vigastatud ja surnud karvu, kuid erinevalt massaažiharjast võib seda kasutada vaid kuiva karva puhul. Massaažiharja lisaboonus on sellest tulenevalt ka võimalus kasutada seda looma pesemiseks.

Kui lemmik pestud, kammitud ja klanitud, võib viimistlusvahenditega anda tema karvale veel viimase lihvi. Need annavad läike, niisutavad ja moodustavad kaitsva kihi, mis ei lase mustusel nii kergesti imenduda ja karv püsib kauem puhas.

Hea ja hoolitsetud välimuse saavutamiseks on oluline alustada toitumisest. Välimine ilu on oluline, kuid kõik algab õigest toidust ja tervislikust eluviisist. Kui menüü on kasin, ei aita ka eelpool välja toodud abivahendid looma ilusaks teha. Kui looma karv on väga tuhm, kidur ja kipub pulstuma, tuleks nõu pidada loomaarstiga, et välistada võimalikud tervisehädad või mõne olulise aine puudujääk organismis.