Fortumo kontorisse sisse astudes tuleb kõigepealt saapad jalast võtta ja üleriided varna riputada. Ikka selleks, et kontor puhas ja õhkkond hubane püsiks. Juba garderoobis paistab pingi pealt üks jalutusrihm, koeri veel aga paista ei ole. Seejärel kõlabki juba paar haugatust ja üks pisikene itaalia väikehurt jookseb vastu. Kuueaastaseks saav Lulu on Fortumo kontori valvekoer. Tema on see, kes igast sissetulijast mõne tagasihoidliku haugatusega märku annab, just nagu mõnes külapoes või kohvikus olev kell, mis tiriseb, kui keegi sisse astub. “Jajah, kui Lulu haugub, siis tähendab see, et keegi võõras on kontoris,” hüüab Lulu omanik, turundusjuht Mattias nurga tagant ja tuleb oma koera otsima.

Teiselt poolt jookseb külalisi tervitama ka üks tõeline džentelmen. Remy on kaheksa-aastane beagle, kes kikilips ees külalisi viisakalt vastu võtma tuleb. Tema on seltsivam ja sotsiaalsem koer ning teeks kohe kõigiga sõprust. Fortumo kontori põrandad on vaipkattega kaetud. Nii ei ole libe ja ka koertel on seal mõnus ringi joosta. Kontor on avar ning koertel mängu- ja hingamisruumi palju.

Keith ja Remy

Kõik Fortumo töötajad on suured koerasõbrad ja ettevõttes on loomad lubatud olnud juba mitmeid aastaid. Peamiselt käib seal kohapeal viis koera. Nende seas on nii suuri kui ka väikeseid, eakamaid ja nooremaid neljakäpalisi, kuid kõik nad on viisakad, kuulekad ja üpriski rahumeelsed. Äriarenduse müügijuhil Keithil on kaasas Remy. Hoolimata oma soliidsest east on tema üks kõige aktiivsemaid koeri, kes meeleldi varastab ära kõik lohakile jäetud vorstivõileivad ja üleüldse hoiab köögis ranget korda. Ka nõudepesumasinas pesu ootavad mustad nõud lakutakse puhtaks, kui on vaja.

Partnersuhete juhil Kaial on pesuehtne krants, nagu Kaia oma koera kirjeldab. Pisut austraalia lambakoera ja hovawart'i meenutav Spot on vana rahu ise. Tema on Fortumos tõeline stressimaandaja. Kui Remy on see, kes on krapsti püsti ja kohe mõne kolleegiga kaasa minemas, kui too palli või maiust näitab, siis Spoti juba naljalt ära ei osta. Teda tulevad kolleegid aeg-ajalt ise sügama, kui meeleolu kiita pole – ja Spot selle üle ei kurda. Ta sirutab end pikaks ja võtab kõik need massaažiettepanekud avasüli vastu. Spot on tõeline teraapiakoer.

Spoti tavapärane magamispoos koosolekul olles.

Tegelikult on Spotil üsna kurb ja keeruline minevik. Ta on pärit Valga varjupaigast, kuhu sattus endise vangla territooriumilt, kus ta omapäi elas. Tema eest ei hoolitsenud suurt keegi. Nüüd on Spotil väga hea elu, kuid minevikust tingituna on tal ka mõned mured. Teda painab üksinduseahastus, mistõttu ei saa Kaia koera kunagi üksinda koju jätta. Spot läheb seal lausa paanikasse. Tema on alati kontoris kaasas, sest seal, kus on Kaia, seal on ka Spot. “Kui ma lähen näiteks tualetti, siis koer istub ukse taga ja ootab mind,” naerab Kaia ja sõnab, et Spot on temaga olnud juba 2013. aastast saadik.

Need kolm koera meid Fortumos vastu võtsidki, kuid tegelikult on seal karvaseid sõpru veel. Üheks Fortumo staariks on nova scotia retriiver Ruudi. Ruudi on ettevõtte pesamuna, ta pole veel aastanegi, kuid on juba kõigi südametesse pugenud. Oma energilise iseloomu ja vahvate krutskitega on talle tekkinud oma fänniklubi. Ruudi on südametemurdja!

Ka sisuturunduse spetsialistil Krõõdal on koer, kes aeg-ajalt kontorisse satub. 2,5-aastane corgi Notsu käib kontoris siis, kui Lulut seal ei ole, sest muidu on tüli kerge tekkima. Notsu kaitseb oma maiuseid hoolikalt ja ei karda seda ka teistele välja näidata, kui selleks peaks vajadus tekkima. Kes siis ikka oma sööki niisama jagab, ei tea ju, millal seda jälle antakse, eksju? Kõik krõbinad on üle loetud, viimne kui üks.

Koerad on nagu lapsed, kui neid on paar, siis ei pane neid tähelegi, kuid kui neid oleks rohkem, tekiks kaos.

Et liiga palju koeri korraga kontorisse ei satuks ja kõik omavahel läbi saaks, peavad koeraomanikud aktiivset kirjavahetust. Omavahel arutatakse, kes ja millal oma koera kaasa võtab ning kes koju jätab. Niiviisi on kord tagatud. ”Kontor on ikkagi töö tegemise koht ja see, et meil on koerad lubatud, on lihtsalt väga suur privileeg,” sõnab Mattias ja lisab, et koertega on nagu lastega – kui neid on üks või kaks, siis ei pane neid tähelegi, kui aga oleks neid kontoris korraga palju, tekiks kaos.

Kui kontoris avanev üldpilt on tõesti rahulik, siis tegelikult võtavad koerad vahepeal tuurid üles ka. Avaral puhkealal saavad nad joosta ja mürgeldada nii palju, kui süda lustib. Üheaegselt omanikud lemmikutega õues mängimas küll ei käi, kuid selle asemel käivad nad päeval jalutamas. Tegelikult tullakse-minnakse samuti jalgsi ja nii saavad ka omanikud oma kohustuslikud sammud täis. Koer lihtsalt paneb liikuma!

Kaladel on rahustav mõju ja nende eest on ka lihtne hoolitseda.

Koertele lisaks on Fortumo kontoris teisigi lemmikloomi. Tegevjuhil Andreil on laua peal oma isiklik akvaarium. “See akvaarium oli mul kunagi kodus üürikorteris ja kolimise käigus sattus ajutiselt kontorisse, kuhu siis jäigi (nagu ajutised asjad ikka),” räägib Andrei. Nüüd on see seal olnud juba neli-viis aastat ja Andrei ei plaani seda koju viia. Kalad on talle armsaks saanud. “Mulle see meeldib, kalade jälgimine rahustab ja aitab intensiivsete ajurünnakute ajal keskenduda,” sõnab ta.

Andrei laual on akvaarium juba pea 5 aastat.

Kaladega on lihtne, nad ei vaja ka nii palju tähelepanu kui koerad ja üldiselt taluvad kontorikeskkonda hästi. Ainult sööda ja vaata neid ning kalad on õnnelikud. “Tööpäevadel annan neile kord päevas süüa ja iga kahe-kolme nädala tagant vahetan vett ning puhastan akvaariumit. Nii lihtne see ongi,” räägib Andrei oma lemmikloomade kohta. Ja kui Andrei läheb puhkusele, jäävad kalad kolleegide hoolde.

Lulu omanik oli esimene, kes hakkas koera regulaarselt kontorisse kaasa võtma. Nüüd käib Lulu alati tööl kaasas, peamiselt küll siiski Tallinna kontoris, Tartusse satuvad nad kord nädalas. Mattias usub, et Lulul on kontoris palju rahulikum kui kodus, sest paarikuuse lapsega on naisel juba tükk tegemist. “Ja üldse, ma arvan, et ta naudib kontoris inimeste keskel olemist rohkem kui üksinda kodus olemist või teiste koertega mängimist, sest niikuinii öeldakse, et koerad eelistavad inimeste seltskonda koerte omale, kui neil on see valik,” sõnab ta.

Äpardusi ikka juhtub, kuid keegi ei tee sellest numbrit.

Fortumo kontoris liikumispiiranguid koertele kehtestatud ei ole. Nad liiguvad lahtiselt ja püsivad üldjuhul omanike juures. “Kui keegi just ei paku talle sülekohta koos tekiga, siis kõnnib ta mul ikka sabas, ta on suht memmekas,” sõnab Lulu omanik. Olgugi et neljakäpalised on hästi koolitatud ja viisakad linnapreilid, on ka üksjagu naljakaid juhtumeid ette tulnud. Koerad käivad ka koosolekutel ja kohtumistel kaasas ning ükskord märgistas Lulu koosolekul ära oma kahejalgse kolleegi. Ta nuusutas ja nuusutas ning pissis siis täpselt tema soki peale, olles ise oma saavutuse üle jube uhke. Ka Ruudi on krutskeid teinud, näiteks pissis ta demonstratiivselt ühe kolleegi jalge ette vaibale, kui too ettekannet tegi. Ka tuhvleid on garderoobist pihta pandud. “Keegi ikka aeg-ajalt otsib oma sussi taga,” naeravad omanikud ja meenutavad, et õnneks vist ühtegi jalanõud päriselt ära näritud ei ole.

Fortumo on väga koerasõbralik kontor ja kõik selle ettevõtte töötajad suhtuvad koertesse hästi. Koerad maandavad stressi ning toovad kõigile töötajatele naeratuse suule. Seal ettevõttes on koerad saanud juba täiesti võrdväärseteks kolleegideks ning keegi ei kujuta tööpäeva nendeta enam ettegi. Alati on mõni neljakäpaline olemas.


Purina sarjas “Käpad tööl” on ilmunud mitu artiklit, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.