Praegu on Bayeril, kellele Roundup kuulub, käsil üle 11 000 kohtuasja, millede väitel ettevõte teadis, et glüfosaat põhjustab vähki, ja et firmajuhid varjasid tahtlikult seda infot reguleerivate organite ja tarbijate eest. Hiljutises protsessis määras kohus kahe miljardi dollarise kahjutasu paarile, kelle sõnul põhjustas Roundup neil mõlemil mitte-Hodgkini lümfoomi.

2018. aasta juunis ostis Bayer Monsanto, algse glüfosaadi ja Roundupi looja. Kuna tõendeid esitatakse üha rohkem ja kohtud jätkavad herbitsiidiga seotud protsessides karistavate otsuste langetamist, esitab uus uuring küsimusi ka selle mõju kohta meie lemmikloomadele – ja mil määral see kemikaal meie planeedi mürgitab. Hoolimata tuhandetest kohtuasjadest, miljardidollaristest kahjutasudest ja inimest surmadest, pihustatakse glüfosaati jätkuvalt kogu maailmas põldudele, seejuures ainuüksi Ühendriikides üle 130 000 tonni aastas.

Glüfosaadi ohud lemmikloomatoidus

Koerad ja kassid haigestuvad vähki peaaegu samas tempos nagu inimesed. USA-s avastatakse igal aastal 12 miljonit uut juhtumit. Ja ehkki see uuring ei hinnanud seost glüfosaadiga kokkupuute ja vähktõve vahel lemmikloomade juures, oli üks asi selge: kassid ja koerad puutuvad selle toksilise ja kantserogeense kemikaaliga pidevalt kokku. Ja põhjused võivad olla hullemad kui arvatakse.
Esialgse hüpoteesi järgi puutusid koerad ja kassid glüfosaadiga kokku peamiselt siis, kui viibisid herbitsiidiga töödeldud aladel. Kuna lemmikloomad liiguvad maapinna lähedal, on nad eriti vastuvõtlikud puhastus- ja aiandustoodetes leiduvatele toksiinidele. Kuid uuringus leiti, et kassidel, kes veedavad koertega võrreldes vähem aega muruplatsidel ja mujal väljas, oli uriinis palju rohkem glüfosaati ja selle kõrvalsaadusi.

See näitab, et toksiinid ei ole ainult pinnases; need on toidus ja veevarustuses. USA-s uuriti tavalisi pakendatud lemmikloomatoite. Need sisaldavad maisi, sojat ja suhkruroogu, millest üle 90% on geneetiliselt muundatud, et need oleksid glüfosaadile resistentsed. See tähendab, et tõenäoliselt on neid selle kemikaaliga töödeldud.

Töötlemine koos lisatud säilitusainete, täiteainete ja toiduvärvide kasutamisega muudab olukorra veelgi halvemaks, aidates kaasa kroonilistele terviseprobleemidele nagu rasvumine, igemehaigused, diabeet, artriit ja vähk. 2018. aasta keskkonnareostuse kohta avaldatud uuringu kohaselt leiti seal kõigis lemmikloomatoidu proovides glüfosaati keskmise kontsentratsiooniga 198 μg / kg kuivaines, mis oli kõrgem kui raporteeritud kontsentratsioon inimtoidus.

Kas me vesi on sellest mürgisest kemikaalist vaba?

Teadlased hindasid mitte ainult glüfosaati, vaid ka kahte selle kõrvalsaadust, metüülglüfosaati (Me-Glyp) ja aminometüülfosfoonhapet (AMPA). USA Geoloogiauuringu andmetel esineb glüfosaati seal rohkem kui pooles pinnaveest, pinnasest ja setetest. AMPA-d tuvastatakse veelgi sagedamini ning seda on näha enam kui 80% kohalikest puhastusjaamadest kogutud reoveeproovides.

Ja kuigi Bayer väidab jätkuvalt, et nende toode ei põhjusta vähki, näitavad kohtus avaldatud tõendid teist pilti. Ettevõtte teadlased, kes on ühemõtteliselt öelnud, et ei suuda näidata, et glüfosaat ei ole kantserogeenne, on nende töökaaslaste poolt kõrvale tõrjutud. Monsanto on läinud isegi nii kaugele, et kirjutab omaenda uuringuid ja avaldab need kolmanda osapoole kaudu – see on mis tahes standardi kohaselt äärmuslik uurimiseetika rikkumine.

Ettevõtte juhid olid ja on jätkuvalt teadlikud, et nende tooted põhjustavad vähki. Ent niikaua, kui nad kirjutavad omaenda uurimistöid ja neid kaitsevad valitsusasutused nagu FDA ja EPA, usuvad nad, et suudavad tõde varjata. Nad mürgitavad teadlikult miljardeid inimesi ja lemmikloomi, et teenida kasumit.

Kahjuks ei toimi Bayeri jaoks see plaan kuigi hästi, sest pärast Monsanto omandamist vähem kui aasta tagasi on nad kaotanud peaaegu poole oma turukapitalisatsioonist. Tõde on võimas relv kurjuse vastu, ja iga juhtum, kohtuotsus ja uurimus paljastab selle ettevõtte mõrvarlikku, ahnet ja valelikku palet.

Kuidas oma loomi kaitsta?

Uuringud on seostanud glüfosaadi vähi, neerupuudulikkuse, kromosoomikahjustuste ja immuunsüsteemi kahjustustega. Ja kombineerituna on Roundupis leiduvad kemikaalid 1000 korda toksilisemad kui glüfosaat.

Ehkki glüfosaadi laialdase kasutamise tõttu on seda üha raskem vältida, on praegu võimalik astuda samme, et kaitsta oma pereliikmeid, sealhulgas neljajalgseid. Ja see algab lihtsatest igapäevastest otsustest.

Esimene ja kõige tähtsam asi on GMOde eemaldamine oma kodust, ära osta GMO tooteid ning jälgi oma lemmiklooma toidu koostist. Põhjus, miks Roundup nii väärtuslik on, pole mitte herbitsiidi enda eest saadav raha, vaid geneetiliselt muundatud ja mürgile reistentsete seemnete müük. Bayer on maailma suurim seemnete ja põllukultuuride kemikaalide ettevõte, mis kontrollib veerandit ülemaailmsetest seemnetarnetest.

Allikas: thetruthaboutcancer.com