1.Kasuta sääsevõrkudega sirme

Suurenda värske õhu hulka siseruumides, aga võta kasutusele putukakindlad tõkked. Et sääsed sind öösel ära ei sööks, pane putukavõrgud kõigi avatud uste ja akende ette. Nii pääseb tuul majja, aga sääsed mitte.

Variant on ka rõdu või terrass sirmiga katta. Putukavõrk on parim lahendus, kuidas need tüütud putukad eemal hoida. Kui sul on sellised sirmid juba olemas, kontrolli tihendeid ja vajadusel paranda ära ka võimalikud rebendid.

Vabane seisvast veest ja lase oma aeda päikest!

2. Vabane seisvast veest

Sääsed paljunevad vees ja nad saavad seda teha isegi väikeses, üksnes pudelikorgi suuruses koguses. See tähendab, et õues vedelevad anumad, mänguasjad, kärud jms asjad, kuhu vihmavesi jääb, tuleb tühjaks valada või üldse ära panna. Hoia ka vihmavee- ja äravoolutorud prahist puhtana – ummistunud lehed ja oksad võivad põhjustada vee kogunemist.

3. Hoia õueala kontrolli all

Niida muru ja lõika põõsaid ning puuoksi. Sääsed eelistavad jahedamaid ja varjulisemaid paiku ning poevad sinna peitu. Tuues oma aeda rohkem päikest ja niites maha kõrge rohu ja oksad, mis hoovile varju heidavad, muudad oma aia sääskede jaoks palju vähem meeldivaks.

Tänu päikesepaistele kuivavad ka niisked kohad kiiremini. Kui muru on ebatasane ja lohkudega, täida need mullaga ja külva muruseemet. Vastasel juhul koguneb lohkudesse vihma ajal vett, muutes need sääskedele potentsiaalseks paljunemispinnaks.

4. Grillõhtutel on võimalus kasutada ventilaatoreid ka terrassil

Põrandaventilaator on geraniooli (taimedest pärit looduslikku tõrjevahendit) eritavast difuusorist ehk hajutist ning küünaldest palju efektiivsem. Sel on mõjuv põhjus, miks sääserohketes piirkondades nagu troopikas on verandadel sageli ventilaatorid. Ventilaator raskendab sääskede lendamist vastutuult, aga samuti aitab see hajutada süsihappegaasi. See on väga kasulik, sest sääsed tuvastavad gaasi inimeste väljahingatud õhus ja see juhib nad otse toidu juurde.

5. Hoia end kaetuna ja kasuta tõrjevahendit

Kanna heledaid riideid. Tuleb välja, et sääski meelitavad ligi tumedavärvilised materjalid. Samuti tasub valida võimaluse korral pikad varrukad ja pikad püksid - nende kandmine vähendab oluliselt õhtu lõpuks kogunenud sääsehammustuste arvu. Kasuta tõhusat putukatõrjevahendit ja väldi majast väljaminekut peamisel toitumisajal - koidikul.

6. Väldi lõhnastatud kehahooldustooteid

Ehkki mõned lõhnad toimivad sääskede tõrjevahendina, võivad teised kehakreemid või lõhnaõlid neid kahjureid hoopis ligi meelitada. Parem on peentest parfüümidest, dušigeelidest ja kreemidest eemale hoida, kui kavatsed sääserohkel ajal pikemalt õues viibida. Need tunnid on tavaliselt aprillist oktoobrini videviku ja koidiku vahel.

7. Kasuta sidruneukalüptist saadud õli

See võib tunduda müüdina, kuid tasub proovimist. Kui otsid looduslikku abinõud sääskede eemalepeletamiseks, täidab see õli ülesande suurepäraselt. Ei pea kasutama üksnes keemilisi tõrjevahendeid.

Allikad: consumerreports.org; familyhandyman.com