President Emmerson Mnangagwa ütles kahepäevasel Aafrika liidu ja ÜRO loodusteemalisel tippkohtumisel ajakirjanikele, et riigis elutseb hetkel umbes 84 000 elevanti, kuid üleval suudetakse pidada neist vaid umbes 50 000, vahendab CNN.

"Mõned meie vennad meist põhjapoolt on nende (elevantide - toim.) poolt ära väsitatud," rääkis Mnangagwa ja lisas, et seetõttu ollakse valmis elevante nii müüma kui ka loomi annetama.

Potentsiaalse uue asukohamaana mainis riigipea Angolat, kuna viimane soovib riigi piirkondades, kus varem oli sõjamiine ja kust nüüd on need eemaldatud, loomade populatsioone suurendada. Palju loomad on sealkandis pagenud lõunasse.

Mnangagwa sõnul on nad valmis Angolale andma lisaks elevantidele ka lõvisid ja veiseid.

Zimbabwe riigipea kutsus tippkohtumisel teisi riike ka üles tõstma keeldu elevandiluu müügilt, et riik saaks müüa elevandi-ja ninasarvikuluid. Presidendi sõnul teeniksid nad müügis ca 600 miljonit dollarit ning saaksid raha kasutada looduskaitsealade rajamiseks ja arendamiseks.

Hetkel kehtib rahvusvaheline keeld elevandiluude müügiks ohustatud liikide puhul, kuid nii Zimbabwe kui ka tema naabrid Botswana, Namiibia ja Zambia on teinud viimasel ajal palju lobitööd, et see keeld eemaldataks. Nende kolme riigi territooriumil elab kokku enam kui pool maailma elevantide populatsioonist. Samuti tuleb sealt väidetavalt pidevalt kaebusi farmeritelt ja talupidajatelt, et loomad lõhuvad nende valdusi ning hävitavad saagi.

"Kogu maailm proovib hetkel sulgeda luude turgu ja küsimus on, et kas me istume tiksuva pommi otsas? Sest kui inimesed lõpuks ütlevad, "et me oleme väsinud ja tüdinenud olemast loomatalitajad", siis ... kui investeeringud ei tule tagasi ja minnakse suvaliselt ning tapetakse neid (elevante - toim.), siis see on hoopis päris probleem," rääkis Botswana keskkonnaminister Kitso Mokaila CNN-ile.

Botswana on ka riik, mis teatas hiljuti, et pärast viit aastat võib seal jälle seaduslikult elevante küttida. Selline otsus pälvis palju kriitikat üle maailma.

Tänavu mais müüs Zimbabwe rohkem kui 90 elevanti Hiinasse ja Dubaisse. Raha lubati kasutada kaitsealade tarvis.