Miks on koertel vaja päästevesti?

“Loomulikult ei tasu veekogule minnes unustada ka oma lemmiku ohutust, eriti kui minnakse sügavasse vette või paadiga sõitma. Samuti tasub ennast kurssi viia oma koeratõu eripäradega, mõni koer ei olegi võimeline ujuma," kirjutab päästeameti ennetusosakonna ekspert Mikko Virkala.

Ka headel ujujatel võib tekkida väsimuse- või hirmuhoog või hoopis kramp, mille tõttu ei pruugi loom turvaliselt kaldale jõuda. Päästevest annab lemmikule rohkem aega, et ujuda kalda või lähimate päästjateni. Ta ei väsi nii kiiresti ära.

Päästevest kaitseb koera ka siis, kui too paanikasse satub, vett kurku tõmbab või taimedesse kinni jääb. Kui koer ootamatult vette kukub, võib teda tabada paanika, mille tõttu ei suuda ta ujuda sama oskuslikult ja rahulikult kui tavaolukorras. Teadvuse kaotamise korral hoiab päästevest ka koera pead veepinnal, et lemmik vett kurku ei tõmbaks või uppuma ei hakkaks. Samuti on peaaegu kõikidel päästevestidel seljale lisatud käepide, millest kinni haarates saab vette kukkunud looma turvaliselt kaldale või veesõidukile tagasi tõsta.

Mille järgi valida oma lemmikule sobivat päästevesti?

1. Päästevesti valimisel on kõige olulisemaks faktoriks päästevesti suurus. Vest peaks olema piisavalt suur, et koer saaks mugavalt liikuda ja raskusteta hingata, kuid samas ka mitte liiga lõtv, et koeral oleks võimalus sealt välja libiseda. Enamasti on koerte päästevestide edasimüüjatel ja tootjatel lisatud müügilehele vestide mõõdud ning välja on toodud ka erinevad suurused ja nende sobivused tõugudele.

2. Teine oluline omadus päästevestil on selle värvus. Kodulooma vette kukkumisel ei pruugita tumedat või loodusesse sulanduvat värvi nii kiirelt tähele panna, mille tõttu oleks soovitatav soetada oma lemmikule vest, mis on erksates ja kaugelt äratuntavates toonides. Pimedal ajal veekogude ümbruses liikuval lemmikul oleks kasulik kanda ka helkurpaeltega täiendatud vesti.

3. Mitte küll hädavajalik, kuid kindlasti suureks mugavuseks on rihmakinnituse olemasolu päästevesti seljal. Nii saab jalutusrihma mugavalt otse vesti külge panna, vesti selleks eemaldama ei pea.

Kust on võimalik koerte päästeveste osta?

Päästevesti leiab erinevatest lemmikloomapoodidest, merekaupade ja paaditarvete poodidest kui ka erinevatest sporditarvete kauplustest.

Ühtlasi soovib päästeameti ennetusosakonna ekspert inimestele meelde tuletada, et kõikides avalikes ujumiskohtades ei pruugi neljajalgsed sõbrad oodatud olla. Lemmikute oodatust soovitab Virkala eelnevalt vastavast kohalikust omavalitsusest uurida, sest avalikus rannas ei tohi lemmikloom lahtiselt liikuda.

Allikas: thesprucepets.com