Vasekarva suleline on kostjaks kohtuasjas, mis on võrsunud pikaajalisest vaidlusest kogukonnas - nimelt häiris ta pidev kiremine naabrite elu. Kuke omanik Corinne Fesseau sõnas CNN-le, et naabrid Oléroni saare Saint-Pierre-d'Oléroni külakeses, kaebasid kiremise peale esmakordselt 2017. aasta aprillis, paludes tal Maurice vaikima sundida.

“Olen siin juba 35 elanud ja varem pole see mitte kedagi häirinud,” sõnas ta. Kuid naabrid süüdistavad naabrid kukke mürareostuse tekitamises ja nii jõudiski juhtum neljapäeval Rocheforti (Charente Maritime) kohtusse.

Esimese istungi järel on Fesseau lootusrikas ja tõdes CNN-ile, et oli rahul ning loodab, et pooled jõuavad mõistliku lahenduseni. “Loodan, et need inimesed saavad aru, mida maaelu tähendab,” sõnas ta.

Olgugi, et lõplikku otsust pole oodata enne 5. septembrit, on istung juba praegu tekitanud Prantsusmaal tulise vaidluse. Fesseau sõnul on kõnesolevad naabrid linnaelanikud, kes külastavad Saint-Pierre-d'Oléroni kõigest paar korda aastas. Nende suhtumist kukesse, kes on üks riigi rahvuslikke sümboleid, peetakse Prantsusmaa linnade ja maapiirkondade polariseerumise osaks.

“Lahendus on selles, et inimesed mõistavad - maapiirkonnad jäävad ikka ja alati maapiirkondadeks ja peame kukkede kiremist lihtsalt taluma,” ütles Fesseau. “Tahan kaitsta kõiki kukkesid Prantsusmaal."

Ja tema võitlus on saanud märkimisväärse toetuse osaliseks, kuna peaaegu 120 000 inimest allkirjastas ta veebis avaldatud petitsiooni Maurice'i säästmiseks. Fessau saabus neljapäeval Maurice'i nimel ise kohtusse, kuna ei tahtnud, et kukk protsessi häiriks. Samas mainis Fesseau CNN-ile, et mitmed inimesed tulid istungile koos kukkedega, näidates nii oma toetust.

Kukk Maurice

Julien Papineau, kes kirjeldab end nii Fesseau kui Maurice'i advokaadina, ütles CNNile, et ta on veendunud, et kohtuprotsess soosib tema kliente. “Kukk ei ole ebanormaalne, talumatu või eksessiivne probleem,” ütles ta. “Kukk ei taha mingit uut trendi luua. Ta elab kanade seas samamoodi, nagu on seda alati teinud, kuna ta omanikud soovivad mune.”

Saint-Pierre-D'Oléroni linnapea Christophe Sueur ütles CNNile, et juhtum on näide tänapäeva ühiskonna sügavamatest küsimustest. “Probleem on selles, et me ei talu üksteist enam,” ütles ta, lisades, et maapiirkondade traditsioonilisi helisid tuleb kaitsta.“Siin saame siiani kuulda metstuvide kudrutamist, kajakate kriiskeid ja traktori mürinat - see kõik muudabki meie saare ilusaks. Helipilt on väga oluline ja on osa meie maastiku võlust," lisas ta.

Loomade õigusele spetsialiseerunud advokaat Magali Richaud ütles CNN-ile, et sellised probleemid on tavalised. “Meil on tegemist klassikalise vaidlusega, müra ja linnaelanikega, kes asja ei mõista.” Ta lisas ka, et kuigi kaebuse esitajad võivad kohtuprotsessi võitmise korral kompensatsiooni nõuda, elab Maurice edasi, et oma lugu rääkida. Me ei saa anda käsku vara hävitamiseks - Maurice'i hävitamiseks. Ta on ikkagi elusolend.”

Kohtuprotsess läks südamesse ka Prantsusmaa lõunaosas asuva Gajaci linnapeale Bruno Dionis du Sejourile, kes on kutsunud valitsust üles koostama nimekirja prantsuse maaelu helipildi eripäradest, et need kultuuripärandi osana riikliku kaitse alla võtta.“Loodan, et kuke omanik võidab. On uskumatu, et linnast pärit inimesed ei taha kuulda maapiirkonna helisid: kukkesid, lehmi, kirikukelli," ütles ta CNN-ile. “Maapiirkondade ja linna vaheline lõhe on laienemas.”

Mis Fesseau’sse puutub, siis ootab ta, et saaks Maurice'ile protsessi sündmusi kirjeldada. “Lähen teda vaatama, annan talle musi ja ütlen, et me võidame selle kohtuasja!”

Allikas: edition.cnn.com