Portaali Kinnisvara24.ee turundusjuhi Laura Tammeoru sõnul leitakse kiiremini elanikud nendesse üürikorteritesse, mille kuulutuses on märge „lemmikloom lubatud“, sest väga paljudel inimestel on kodus koer, kass või mõni muu koduloom: „Nõudlus üürikorterite järele, kus kodulooma lubatakse, on väga suur – maakleritelt küsib iga kolmas üürikodu otsija, kas lubatakse lemmiklooma.“ Koduloomad on teretulnud aga väga vähestes üürikodudes. Eesti Kinnisvarafirmade Liidu andmetel ei üüri 60-80% varaomanikest oma kinnisvara loomaomanikele. Seda kinnitab ka portaalide statistika – Kinnisvara24.ee on Eesti ainuke kinnisvaraportaal, kus saab kuulutust sisestades lisada märke lemmikloomade lubamise kohta, kuid hetkel on seda võimalust kasutanud vaid 1,5% kõikidest kuulutuste sisestajatest.

Kokku on portaalis ligikaudu 978 aktiivset üürikuulutust ja vaid 15 kuulutusel on märge „lemmikloom lubatud“. Enamikel kuulutustel puudub info lemmikloomade kohta. Tammeorg lisas, et kui tegemist on usaldusväärse üürnikuga, siis võib õnnestuda lemmiklooma osas kokku leppida siiski ka nende korterite omanikega, mille üürikuulutustele pole vastavad märget lisatud: „Kui omanik on aga kindlalt loomapidamise vastu, siis märgitakse see hilisemate pretensioonide vältimiseks kuulutuses ära.“

Kui üüriturg on aktiivne, siis võtab lemmikloomaomanikel üürikorteri või -maja leidmine kauem aega. Näiteks augustis ja septembris sõlmitakse palju üürilepinguid üliõpilastega ja kuna nõudlus on kõrge, siis on sel perioodil eelisseisus üürnikud, kel koduloomi pole.

Madalama nõudlusega perioodidel saavad konkurentsieelise korterid, kus loomi lubatakse. „Pole ebatavaline, et lemmikloomaomanikel tuleb sobiva kodu leidmiseks ka kõrgemat üüri tasuda,“ selgitas Tammeorg, kes täpsustas, et lemmikloomana peetakse enamasti silmas koera või kassi, kuid üha levinumad on ka kodus peetavad jänesed, närilised ja eksootilised väikeloomad. Akvaariumikalade ja puuris peetavate loomade suhtes ollakse üldjuhul paindlikud, kuna nendes ei nähta varale ohtu.

Pere lemmikute suhtes on paindlikumad kinnisvaraomanikud, kes peavad ise samuti lemmikloomi ja kel on kindlustunne, et hästi kasvatatud lemmikloom ei ohusta vara. „Leidub ka selliseid varaomanikke, kes ei soovi väikeste lastega üürnikke, kuid selles osas ollakse diskreetsemad ja kuulutusse seda keegi enamasti kirja ei pane. Ei saa eeldada, et lemmikloomad või väikesed lapsed rikuksid kinnisvara seisukorda, aga eks on juhtunud ka selliseid lugusid ja hirmul on suured silmad. Loomade välistamise põhjuseks võivad olla ka allergiad,“ selgitas Tammeorg põhjuseid, miks koduloomad pole paljudes üürikodudes teretulnud.

„Juhtumid, kus üürnikud varale tõsiseid kahjustuse tekitavad, on aga seotud enamasti pidutsemise või muu hoolimatu käitumisega ja palju harvem koduloomade pidamise või väikeste lastega,“ lisas Tammeorg. Oma vara kaitsmiseks soovitab Laura Tammeorg fikseerida üürilepingus vara seisukord ja tagatisraha suurus kahjude esinemisel ning sõlmida varakindlustus.