Miina perenaise Brita sõnul ei ole maksu- ja tolliameti büroos vist kedagi, kes poleks sel moel palli õngitsenud – seda on teinud isegi peadirektor. Aga eks ole see ju hea põhjus endale väike paus lubada ja silmadele puhkust anda. Teistmoodi rõõmuhetk tööpäevas.

Aga Miina pole ainuke käpaline, kes selles büroos oma päevi veedab. Veel on seal kaheaastane taks Miia. Perenaine Monika täitis koera majja toomisega oma lapsepõlveunistuse sellest, kuidas tal on kunagi maja ja õues jookseb ringi taksikoer.

Taksikoer Miia

Miia elab koos perenaisega hajaasustusega külas. Kontorisse satub ta harva ja eeskätt sellepärast, et perenaine arvab talle kasulik olevat näha teisi inimesi ja suhelda teiste koertega. Aga tundub, et see teiste neljajalgsetega suhtlemine esialgu veel väga ladusalt ei lähe, sest näiteks kääbusšnautser Leksi lähedalolekut ei salli taks kohe mitte ja annab sellest ka kõvahäälselt teada. Ega Leksigi alla jää – seisab vankumatult seal, kus ta parasjagu on ega tagane sammugi. Võitlus võimu ja territooriumi pärast käib tükk aega ja sageli. Aga eks see ole vist ka kahejalgsetel kombeks?

Kääbusšnautserid on tavaliselt energiast pakatavad, sõbralikud ja sotsialiseerumist armastavad koerad. Üheaastasel Leksil on perenaise Lea sõnul parasjagu käimas raskekujuline puberteet. „Kogu aeg ajab kellelegi keelt kõrva,” muigab Lea. Miina magab ükskõik kus mujal, aga mitte perenaise töölaua all. No ja siis veel väga väärika käitumisega Kalli, 14-aastane vanahärra, puhastverd bulvari grànts. Kui Kalli perenaise Marilini vanaonu suri, ei olnud naisel südant koera maha jätta. Kui Marilin Kalli mõnele koosolekule kaasa võtab, siis on garanteeritud, et esimese 15 minuti jooksul suudab Kalli kerge vaevaga kõikide tähelepanu enda peale tõmmata. Ikka et mis tõug ja kui vana ja nii nunnu ja puhas. Kalli naudib tähelepanu stoilise rahuga.

Koerad on vahetud, suured suhtlejad ja rõõmupallid.

Ükskõik mis ümberringi ka ei toimuks, kaheaastasel kuldsel retriiveril Arabellal on ikka naeratus näol. Lemmikutele meeldib büroos käia. Miina rõõmustab selle üle vahel lausa nii väga, et teeb hommikul ümber kohvimasina paar kiiremat jooksutiiru. Kas inimesed ei võiks sellest õppust võtta ja rõõmsat tööpäeva algust sarnaselt tähistada?

Käpad tööl maksu- ja tolliametis

Koerad on vahetud, suured suhtlejad ja rõõmupallid. Kohe nii väga, et kui ühe noore kutsikaga nunnutaval toonil räägiti, tegi see lausa rõõmupissi nurka.

Maksu- ja tolliameti büroos hakkasid neljajalgsed sõbrad sagedamini käima eelmisel suvel, kui olid väga palavad ilmad – kontoriruumid on paremini ventileeritavad ja loomadel oli lahedam olla. Nüüd ongi nii, et kui koer on töö juures kaasas, on hingerahu olemas, sest on teada, et selle pereliikmega on kõik hästi. Büroos on seni käinud ainult koerad, teisi loomi pole näha olnud.

Mis on käpalisel kausis?

Kuidas on aga korraldatud koerte toitmine büroos? Enamasti antakse koertele süüa kaks korda päevas, hommikul ja õhtul – seega ei pea kontoris toidukaussi kaasas olema, piisab veest. Aga kodus laseb Kalli hea maitsta spetsiaalselt vanadele koertele mõeldud koeratoidul. Perenaise sõnul valib ta riiulilt sageli just Purina tooteid. Taks Miia maiustab lausa a la carte menüüga – perenaine keedab maksa ja kana ja ... Leksi naudib kodujuustu, Arabellale kantakse ette toortoitu, kanakaelu, seakõrisid ...

Corgi Miina

Aga üks – täisväärtuslikud koerakrõbinad – on kõikide käpaliste toidulaual. Inimese toidulaualt käpaliste suhu naljalt midagi ei pudene. Ka suure nurumise peale mitte. Corgi Miina on isegi nii kindlameelne – või siis väga valiv –, et ei võta võõra käest toitu ka siis mitte, kui seda talle pakutakse. Kuigi kuldsed retriiverid on väga arukad ning kannatlikud, on Arabellal oma nõrkusehetked ja ta saab laua ääres ikka üht-teist suupärast.

Koerte kontoris viibimine mõjub vägagi stressi alandavalt.

Käpaline vahelduseks numbritele

Kas võib olla, et koerad häirivad teiste töötajate elu kontoris? Karvad ja haukumine ja allergiad ja ... Uurin paarilt töötajalt provokatiivselt, et on vist ikka üsna tüütu, kui loomad kontoris on. Üks daam tõstab kuvarilt pilgu, võtab prillid eest ja vaatab mulle hämmeldunult otsa, nagu ei saaks ta küsimusest aru. Eemal akna all turtsatab tema kolleeg üllatunult: „Mis küsimus? Muidugi mitte! See on ikka väga äge, et nad siin on.” Vanem daam paneb prillid uuesti ette ja ütleb, et koerte kontoris viibimine mõjub vägagi stressi alandavalt: „Meie töö on üsna rutiinne, nemad pakuvad head vaheldust.” „Tüli ja pahandust pole lemmikutega olnud, kõik kallistavad neid,” kostub neljanda laua tagant.

Koerad teevad vahel koerustükke ka. Staffordshire’i terjer Luna, keda sel korral kohal polnud, olla eriti osav kapist pähklite näppaja.


Purina sarjas „Käpad tööl” on ilmunud mitmeid artikleid, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT . Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.