Eesti metsloomaühing on mures Valga läheduses inimeste silma alla jäänud noorte karude saatuse pärast. Valgamaa jahindusnõukogu on esitanud taotluse nende karude tapmiseks veel enne augustis algavat jahihooaega, kuid Venemaal asuv orvuks jäänud karupoegade pääste- ja rehabilitatsioonikeskus, kust loomad pärit on, on valmis karud tagasi võtma.

Polja ja Proša sündisid 2017. aastal ja nad toodi päästekeskuse hoole alla 13. veebruaril 2017 aastal. Karud on pärit Pihkva oblastist ja vabadusse lasti nad sama aasta sügisel, 7 kuud pärast rehabilitatsiooni, 2017 aasta septembris, samuti Pihkva oblastisse.

Venemaal, Moskva lähistel asuv orvuks jäänud karupoegade päästekeskus on pruunkarude poegade üleskasvatamise ja rehabilitatsiooniga tegelenud juba aastast 1995. Nende 23 tegevusaasta jooksul on organisatsioon üles kasvatatud ja loodusesse tagasi lasknud juba 230 karupoega. Keskuses üleskasvatatud karupojad elavad Venemaa kaheksateistkümnes eri regioonis.

Keskuse juht Sergey Pazhetnov kirjutas metsloomaühingule, et Polja ja Proša on kahe aastaga liikunud vabastamiskohast mitusada kilomeetrit ilma, et neid oleks asulates märgatud. Rehabilitatsioonikeskus ei ole sellist infot registreerinud. Keskuse jaoks on üllatav see, et karupojad veetsid koos kaks talve ja on endiselt koos. Seda ei ole varem juhtunud.

"Üheks võimalikuks selgituseks, miks karud on tulnud asulate lähedusse on see, et läheduses on prügimägi, lihakombinaat, loomakorjuste matmiskoht või muu sarnane koht, mis võib metslooma ligi meelitada. See paneb meile inimestena suure vastutuse - peame üle vaatama need märgid, mida me metsloomadele anname," kirjutab Eesti metsloomaühing oma Facebookis.

Mida teha, kui näed karu?

Kui märkad karu teed ületamas või metsaservas liikumas, siis:

  • ära peata autot, et karu jälgida või filmida;
  • ära välju autost;
  • ära toida looma, sest metsloom peab inimesest eemale hoidma

Hoidmaks karud asulatest eemal, on Eesti metsloomaühingu sõnul väga oluline vaadata üle oma prügimajandus. Lahtised ja ääreni täis olevad prügikastid meelitavad metsloomi ligi. Samuti ka mesitarud, mis võiks olla elektrikarjustega piiratud, et karud ei õpiks seal söömas käima. Ühingu sõnul on oluline vaadata üle ka krundi piirdeaed, et karu sellest läbi tungida ei saaks. Olgugi, et karu võib näida nunnu ja armas, peab meeles pidama seda, et tegemist on siiski metsloomaga, kes peab inimesi pelgama.

Metsloomaühing on aga Polja ja Proša pärast mures ja palub kõigil, kes kahte kollase kõrvamärgiga karu märkab, neist ühingule teada anda. "Loodame ,et karud on ikka veel elus. Viimastel päevadel ei ole neist enam infot tulnud."