Lühikene vastus on jah. Kuigi koerad ei oska inimeste moodi kaastundlikud olla, suudavad nad haigusi välja nuuskida. Koerad on väga tunflikud loomad. Inimese haiguse tunnevad nad ära oma nina abil. Koera haistmismeel võib inimestega võrreldes olla umbes 100 000 korda tugevam. Haige inimese kehakeemia muutub. Koer suudab need muudatused välja nuuskida ja see hoiatab teda, et inimesega on midagi valesti. Lisaks loeb ta inimese kehakeelt, haige inimene käitub teisiti, magab rohkem ja on tavapärasest paiksem.

Uskumatul moel koolitatakse mõningaid kutsikaid inimorganismis leiduvate lenduvate orgaaniliste ühendite nuusutamiseks, mis aitab arstidel varakult vähki tuvastada. 90% või suurema täpsusega võib koer oma nina abil kindlaks teha piimanäärme kasvaja asukoha, selgitada uriini nuusutades välja, kas kellelgi on eesnäärme- või põievähk, või avastada hingeõhku nuusutades varajane kopsuvähk.

Koerad suudavad haista ka seda, kui diabeeti põdeval inimesel tekivad veresuhkrus muutused või seal esineb ketooni. Neil on võime ennustada epilepsiahoo saabumist ja tajuda, millal narkoleptik hakkab uinuma ja talle appi tulla. Migreenihaiged märkavad, et nende koer võib vahetult enne haigushoogu vinguda või kurvastada, ja neile tuleb meelde võtta oma migreeniravimit.

Koerad tajuvad muutusi kõige paremini siis, kui nende igapäevane elu on rutiinne. Nad teavad, millal saab süüa, millal minnakse õue, millal tuleb pererahvas jne. Kui tavapärases päevaplaanis esineb muudatusi, saavad koerad sellest kohe aru ja reageerivad vastavalt. Nad tajuvad, kui midagi on viltu ja võivad sulle lähemale pugeda, kui magad rohkem või viibid pidevalt kodus. Mõni koer muutub hoopis ärevamaks, sest ta ei oska muutustega nii hästi toime tulla.

Koertel on ka hämmastav võime lõhna järgi ära tunda, kui meie oksütotsiini, serotoniini ja dopamiini tasemes on muutusi. Kui me ei tunne end hästi, langeb nende hormoonide tase ja koerad tajuvad seda. See võib omakorda tõsta su hormoonide taset ja su enesetunnet parandada, nii et koer võib teada, et suudab sind lohutada.

Teatakse ka, et koerad tajuvad me hirmu või ärevust, nuuskides välja me adrenaliini ja kortisooli hormoonid. Nad tunnevad ka higi lõhna ja ärevusega higieritus suureneb. Koera reaktsioon võib omanikku julgustada sügavaid hingetõmbeid tegema või mediteerima, et võimalikku paanikahoogu leevendada.

Miks on koerad nii lohutavad?

Koerad muudavad me enesetunde haiguse ajal paremaks, ilma et oskaksid isegi meiega rääkida. Nad aktsepteerivad meid täielikult sellistena, nagu me oleme ega mõista kunagi me üle kohut. Just sellepärast ongi nad tõeliselt inimese parimad sõbrad.

On tõestatud, et koera omamine suurendab me õnne ja pikendab eluiga. Koera olemasolu vähendab stressi ja lisab meile elurõõmu.

Diivanil koera silitamine, temaga koos tukkumine või lihtsalt ta naeratuse ja sabaliputamise nägemine teeb meid haiguse ajal hetkega rõõmsamaks. Kui sul on raske päev, pead ehk lihtsalt väikese pausi tegema ja veetma mõned minutid koos oma koeraga. Koeraga tegeledes ole ka ise täielikult kohal.

Allikas: cuteness.com