Tolmulestad
„Tolmulestaallergia on levinum kui tihti arvatakse,” toonitab dr Ashley Rossmann Glen Oaki koerte ja kasside kliinikust. Tegelikult ongi tolmulestad, hallitusseened ja õietolm kolm peamist õhus levivat allergeeni, mille suhtes on lemmikloomad vastuvõtlikud. Ehkki iga loom reageerib nendele mõnevõrra erinevalt, on tegu siiski väga levinud allergiaga.

„Need võivad põhjustada loomadel sügelust, nende nahk võib muutuda punaseks ja põletikuliseks, mis võib viia dermatiidini,” ütleb Rossmann.

Koera magamisaset tuleb korrapäraselt pesta, sest see on mõnus koht, kus allergiatekitajatel pesitseda. „Padjad, voodipesu, vaibad ning pehme kattega mööbliesemed on sagedased tolmulestade allikad,” lisab dr Travis Arndt Kesk-Ameerika loomakliinikust.

Koera magamisaseme sisemus
„Teatud materjalid ja kangad, millest looma pesa on tehtud, võivad põhjustada allergilisi reaktsioone, kuid tolmulestad on siiski levinum põhjus,” rõhutab dr Arndt.

Turul leidub ka allergiaohutuid voodeid, kuid hoolimata konkreetsest tüübist või materjalist on oluline seda regulaarselt pesta, et vältida mustuse ja tolmulestade tekkimist.

Dr Rossmanni sõnul on 100% puuvillased materjalid palju väiksema tõenäosusega allergiliste reaktsioonide põhjustajad.

Teised loomad
Lemmikloom võib tõepoolest olla allergiline ka teiste koduloomade suhtes. Dr Arndt ütleb, et sama moodi nagu inimesed, võivad ka loomad olla teiste loomade vastu allergilised neil võib mingil perioodil elus kujuneda kõõm. Kuigi see ei ole väga levinud, võib seda siiski juhtuda ning olla allergia põhjuseks, kui looma sümptomitele ei õnnestu leida mingit muud põhjust.

„Loomadel on allergia enamasti rohkem kui ühe tekitaja vastu, seega on soovitatav kindlasti konsulteerida loomaarstiga enne ise järelduste tegemist.”

Keemilised nahaärritajad
Kontaktdermatiiti võib põhjustada mitu tegurit, eriti majapidamises kasutatavad puhastusvahendid. Seetõttu on soovitatav kasutada looduslikke puhastusaineid, mis ärrituse tõenäosust vähendavad. Peale abrasiivsete puhastusvahendite tuleks olla ettevaatlik ka šampoonide, pesemisvahendite, seepide ja juuksespreidega, sest needki on võimalike allergiapõhjustajate hulgas.

„Mõned pesuvahendid ja seebid võivad ärritada kangaid, tekitades sellega allergilsi reaktsioone. Seetõttu tuleks võimalusel eelistada orgaanilisi ja lõhnatuid puhastusvahendeid nende materjalide pesemisel, millega loom kokku puutub ning magamiseks kasutab,” toonitab dr Rossmann.

Dr Arndt lisab, et üks üllatavam, kuid samas sagedasem kontaktdermiidi põhjustaja basseini ääres puhkavate koerte puhul on basseinivesi. Kloorine basseinivesi võib aja jooksul põhjustada allergilise reaktsiooni.

Toataimed
Dr Arndti sõnul on paljudes sise- ja välistingimustes kasvatavates taimedes osakesi, mis tekitavad õhus levides allergilisi reaktsioone. „Mis tahes õitsev toataim võib lemmikloomadel allergilisi reaktsioone põhjustada,” ütleb ta. „Sümptomid ilmnevad tavaliselt hooajaliselt ja esinevad sügeleva naha, lööbe, aevastamise ja silma eritise kujul.”

Sõltumata konkreetsest toataimest tuleb võtta arvesse, et potimuld võib sisaldada hallitust, mis võib lemmikloomale allergiat põhjustada. Hallituse vältimiseks tuleb hoiduda taimede ülekastmisest ning neid tuleb hoida hästi valgustatud ja õhutatud ruumis.

Suits
Loomad, eriti kassid, võivad olla eriti tundlikud suitsule, kuna see ärritab nende hingamisteid, sinna hulka kuulub igasugune, ka toiduvalmistamisel tekkiv suits.

Kui kodus, kus elavad ka lemmikloomad, suitsetatakse sigarette, suureneb tõenäosus, et lemmikul kujuneb atoopiline dermatiit, mis põhjustab naha sügelemist. Mõni lemmikloom võib dr Arndti sõnul põdeda kemikaalide ja ärritavate ainete sissehingamise tõttu astmat.

Allergililisest reaktsioonist suitsu vastu annavad märku veel õhupuudus, vesised silmad, aevastamine ja hingamisraskused. Kahtluste korral on soovitavav konsulteerida loomaarstiga.

Allikas: www.petmd.com