Esimestest haigusjuhtumitest teatati Oslos, kus veterinaarid on pidanud kokku puutuma väga mitmete tõsise kõhulahtisuse käes kannatavate koertega. Mõnel loomal on esinenud ka oksendamist ja nende seisund halveneb kiiresti. Täpne haigestunud koerte arv ei ole teada, aga Norra toiduohutusameti hinnangul jääb see umbes 30-40 kanti. Osa koeri on haiguse kätte surnud. Uusi juhtumeid on nüüd registreeritud ka Trøndelagis, Rogalandis ja Aurlandis Sogn og Fjordane'is, kuid kindlaid mustreid juhtumite vahel leitud veel ei ole.

Koertelt on võetud proovid ja nende tulemused selguvad lähipäevil. Ka lahkamise teel loodetakse haiguspuhangule jälile saada. Samal ajal on Norra Kennelliit andnud soovitused igasuguste koerandusürituste tühistamiseks, sest eeldatakse, et haiguspuhangut põhjustab kas mõni viirus või bakter.

Suur-Oslo regiooni Romerike osakonna toiduohutusameti osakonna juhataja Ann Margaret Grøndahli sõnul loodetakse uuringute vastused saada kas täna või esmaspäeval. "Me ei näe veel ühtegi mustrit, mis haigusjuhtumeid omavahel seoks, kuid töötame selle nimel," sõnas ta. Veterinaarid uurivad ka haigete koerte elutingimusi enne ja pärast nende haigestumist.

Norra toiduohutusamet soovitab Oslo piirkonna koeraomanikel piirata koerte omavahelist kontakti. Nähes pargis või teel teist koera, tuleks temast mööduda võimalikult kaugelt. Koeral haiguse ilminguid märgates peaks lemmiklooma kiiresti loomaarsti juurde viima. Suuri koerteüritusi või kogunemisi tuleks võimalusel vältida või vähemalt piirata loomade omavahelist otsest kontakti.

Ka Eesti Kennelliit (EKL) võtab kasutusele ettevaatusabinõud. "Jälgime olukorda ja kui ilmnevad uued asjaolud, siis tegutseme," sõnas EKL-i juhatuse esimees Alvar Ristikivi. Harjumaal nädalavahetusel toimuvale retriiverite erinäitusele tuleb Norra kohtunik koeri hindama. "Oleme nendega ühenduses olnud ja palunud lisameetmed kasutusele võtta," sõnab Ristikivi ja lisab, et kohtunik kasutab ühekordseid kindaid ja desinfitseerib käsi pidevalt.

EKL juhib haiguspuhangule tähelepanu ka oma Facebooki-lehel:

Informeeritud on ka Eesti asjaomaseid ametivõime ning kuni asjaolude täpsema selgumiseni palume tõsiselt kaaluda koertega Norrasse reisimise ärajätmist. Samuti juhime näituste, võistluste ning teiste koerandusürituste korraldajate tähelepanu tekkinud erakorralistele asjaoludele ning palume kriitiliselt kaaluda Norras elavate koerte ja kohtunike osalemist koerandusüritustel. Vajadusel võtta kasutusele kõik võimalikud haiguspuhangut ennetavad meetmed.

Allikas: nkk.no