Kui joogikausis on vesi pikemat aega seisnud, on arusaadav, miks värske joogiveega lauale asetatud klaas kassi ligi tõmbab, kuid nii mõnigi lemmik eelistab klaasist juua isegi siis, kui tema kausis on täiesti värske vesi. Mõni kass on nõus jooma vaid voolavat vett ja selleks on erinevaid põhjuseid.

Veebilehe Wide Open Pets hinnangul võib kassile sobiva joogikausi leidmine olla üsna keeruline, sest kasse on igasuguseid, ühed on pirtsakamad kui teised ja nii mõnigi lemmik lihtsalt keeldub oma veekausist joomast. On täiesti võimalik, et ka sinu kass on üks neist, kes lihtsalt pirtsutab, kuid enne veel tasub välistada ka võimalikud tervisemured.

Suurenenud janu

Kui kass näitab vee vastu üles suuremat huvi kui varem ja kipub mitmest erinevast kohast jooma, võib see viidata mõnele tervisemurele. Proovi kindlaks teha, kas kass väldib lihtsalt kausist joomist või on tal janu äkitselt suurenenud, et nüüd kipub ta ka sinu veeklaasist vett limpsima.

Suurenenud janu võib olla märk kasside hüpertüreoidismist, diabeedist ja neeruhaigustest. Suurenenud veetarbimine ja suurenenud urineerimine on mõlemad hüpertüreoidismi ja diabeedi tunnused. Neeruhaigusega kaasneb tavaliselt söögiisu vähenemine ja kehakaalu langus.

Kass ei joo oma veekausist?

Paljudele kassidele meeldib voolav vesi ja Wide Open Petsi hinnngul võib selle põhjus peituda selles, et looduses ei pruugi seisev vesi alati ohutu olla, voolav vesi on aga värskem ja maitseb tihtilugu paremini. Kui tundub, et kass eelistab voolavat vett ja joogikausist keeldub jooma, võib kassile pakkuda vett kraanist, kuid müügil on ka voolava veega jooginõud. Voolav vesi tekitab kassis ka suuremat huvi.

Ta võib tunda end haavatavana

Veekausist juues peab kass kummardama. Tema pea on maas ja ta ei saa samal ajal ümbruskonda jälgida. See paneb kassi haavatavasse olukorda ning kui ta ei tunne end parasjagu turvaliselt ja kindlalt, siis võib ta joogist keelduda.

Veekauss on toidukausile liiga lähedal?

Mõnele kassile ei meeldi, kui veekauss asub otse toidukausi kõrval. Arvatakse, et looduses püüavad loomad toitu veest eemal hoida, et vesi ei saastuks. Nii väldivad osad kassid ka kodus vett, kui kauss asub otse nende toidu kõrval. Vesi ei tundu neile piisavalt puhas.

Kausi suurus, kuju ja materjal

Võibolla ei meeldi kassile tema veekauss. Äkki on see vale suuruse või kujuga? Võibolla on kauss kassi jaoks liiga väikene või asub kohas, kuhu kass minna ei taha. Võibolla on see kassi jaoks liiga madalal või liiga kõrgel? Proovige erinevast materjalist ja erineva suurusega kausse. Proovige ka erinevaid kohti ja ehk leiate katse-eksituse meetodil kassi jaoks sobivaima.

Kassid joovad üldjuhul vähe. Kuna paljude kodukasside igapäevamenüü kooseb peamiselt kuivtoidust, mille veesisaldus on üsna madal, peaksime kasside veevajadusele tähelepanu pöörama.

Julgusta oma kassi jooma. Väga paljud kassid on tundlikud ja pirtsakad, mistõttu tasub proovida nii erinevaid kausse kui ka erineva temperatuuriga vett. Võibolla keeldub ta joomast, sest tema kausis olev vesi on liiga külm või soe, kuid sinu joogiklaasis olev vesi on täpselt sellisel temperatuuril, mis talle meeldib? Võid kassile pakkuda ka filtreeritud või läbikeedetud vett või hoopis külmkapist võetud vett. Äkki meeldivad kassile hoopis jääkuubikud? Proovi erinevaid variante!

Lisaks kuivtoidule võib kassile pakkuda ka märgtoitu, mille veesisaldus on oluliselt kõrgem. Seda süües saavad kassid suure osa oma igapäevasest veevajadusest kätte.

Allikas: cuteness.com