Olles sunnitud meelelahutuseks inimestele lõbusõite andma, on elevandid kahjuks ka maailma ühed halvemini koheldumad loomad. Nad võivad olla vangistusse sündinud või loodusest röövitud.

Tegemist on metsloomaga ja kummalgi juhul ei saa elevandile keegi enne selga ronida, kuni loom ei ole emotsionaalselt ja vaimselt murtud. Sellise kurva saatusega elevandid on hukule määratud juba sünnist. Kuigi vabas looduses kaitsevad elevandiemad poegi hoolega ja noored elavad koos oma perekonnaga mitmeid aastaid (emased kogu elu ja isased kuni varajase teismeeani), võetakse ja viiakse elevandibeebid raevunud emade juurest minema, et nende vaim ja iseseisvus murda.

Elevante taltsutatakse jõuga ja hoitakse pideva hirmu all.

Taltsutajad kasutavad jõudu ja domineerimistehnikaid, et elevante alistada ja neid hirmu all hoida. Elevante lüüakse korduvalt raske terasest relvaga, nimeks ankus, mille ühes otsas on käepide, teises teravik ja konks. Et valusat karistust vältida, õpivad nad käskudele alluma. Kuigi elevandid on kohastunud elama perekonniti ja läbima koos suuri vahemaid, peavad nad vangistuse korral veetma elu kitsastes ahelates, lahus oma lähedastest ja sõpradest.

Elevantide libavarjupaigad

MTÜ Loomuse sõnul on Kambodžas, Tais, Vietnamis ja teistes Lõuna-Aasia riikides asuvad elevandilaagrid kuulsad selle poolest, et üritavad avalikkuse ees jätta muljet, nagu päästaksid nad elevante ja pakuksid neile varjupaika – aga tegelikkus on sellest kaugel. Rahvusvaheline järelvalveorganisatsioon TRAFFIC on kogunud andmeid, mille kohaselt püütakse vangistusse metsikuid elevante, keda taltsutatakse seni, kuni nad on valmis kokkupuuteks inimhulkadega. Noored elevandilapsed võetakse emade juurest ja neid piinatakse, kuni nende vaim murdub ja nad alistuvad. Lõbusõitude vahelised pausid veedavad elevandid kitsastes ahelates.

Metsikute elevantide vaim murtakse ja nad müüakse turismitööstusele maha.

“Myanmaris õpetatakse taltsutatud elevante metsikuid liigikaaslasi lõksudesse juhatama. Karja vanemad, kes teisi liikmeid kaitsevad, tapetakse, ning suurema väärtusega noorloomad võetakse kaasa. Nad transporditakse Tai-Myanmari piirialadele, kus nende vaim murtakse ja nad valmistatakse ette dresseerimiseks. Siis müüakse nad Tai turismitööstusele, ning nad veedavad oma elu hotellides või laagrites töötades,” seisab 2014. aasta raportis.

Oht inimestele

Ilma jäetud kõigest, mis annab nende elule tähenduse, võivad elevandid mõistuse kaotada ja amokki joosta, vigastades neid ümbritsevaid inimesi potentsiaalselt surmavalt. Käesoleval aastal sai Tais surma briti turist, kelle elevant lõbusõidu ajal seljast viskas.

Elevandisõidud kuuluvad teise ajastusse

See on julm praktika, mis ei aita kuidagi neid imelisi hävimisohus loomi, kellel populatsioon maailmas on aina kahanemas. Mitmed rahvusvahelised reisifirmad on lõpetanud elevandisõite sisaldavate reisipakettide reklaamimise, sealhulgas maailma suurim õpilastele mõeldud reisifirma STA Travel, maailma suurim turismifirma TUI Grupp ja paljud teised ettevõtted. Keeldudes elevandisõidust, aitad ka sina loomi kaitsta.