Mõne eksperdi sõnul võivad koerad ka päriselus omal moel ära armuda. Koerad võivad armuda üksteisesse, teistesse loomadesse või inimestesse.

Koerte tunded

Meie, inimeste jaoks, võib koera emotsioonidest arusaamine olla keeruline, kuna me lihtsalt ei tea täpselt, mida nad sisimas tunnevad. Oleks palju lihtsam, kui nad saaksid meiega rääkida! Kuid meil on koertega sajanditepikkune kogemus ja teaduslikud uuringud, mis aitavad mõista, kuidas koerte emotsioonid toimivad.

Intervjuus National Geographicule selgitas loomade neuroteadlane dr Gregory Berns, et suur erinevus inimese ja koera emotsioonide vahel seisneb keeles. Inimestel on sõnad, et tähistada kogetavaid tundeid nagu hirm, kurbus, süü ja armastus. Koertel neid sõnu pole. Kuid oma uuringus, kus ta kasutas koerte aju MRT-skaneeringuid positiivse stimulatsiooni saamise ajal, leidis Berns, et „koertel on inimestele vastavad ajuosad”. Isegi kui nende keel pole sama, mis meil, jagavad koerad teatud versiooni meie emotsionaalsetest kogemustest.

„Armastuse“ defineerimine koerte jaoks

Koer pole sinuga koos ainult sellepärast, et sa teda toidad. Koer tõesti hoolib!

See, et koertel puudub sõna „armastus“, ei tähenda veel, et koerad seda ei tunneks. Koerte armastuse tundmise määratlemisel peame arvestama sellega, mida nad oma käitumisega näitavad.
Loomaekspert Marc Bekoff selgitab: „Kui defineerida armastust pikaajalise pühendumusena - see tähendab, et nad otsivad lahus olles üksteist, on taasühinemisel õnnelikud, kaitsevad üksteist, toidavad üksteist, kasvatavad koos lapsi - siis loomulikult armastavad loomad, kes pole inimesed, üksteist.” Teisisõnu, sotsiaalne side ja pühendumus on armastuse käitumuslik „asitõend“. Kui su koer otsustab sinuga koos aega veeta, pole see nii üksnes seepärast, et teda toidad. Nad tõesti hoolivad!

On ka rohkem aju uurimisel põhinevaid tõendeid selle kohta, et koerad kogevad armastust. Dr Berns kirjeldab eksperimenti, kus tema tiim andis koertele mõnikord tasuks maitsvaid viinerisaiu ja teinekord kiitis neid verbaalselt. Kui nad võrdlesid reageeringuid, vaadates koerte aju premeerimiskeskust, „reageeris enamik koeri nii kiitmisele kui ka toidule võrdselt”. Teisisõnu – koerad armastavad inimesi vähemalt sama palju kui toitu. Ja märkimisväärne hulk neist oli inimestest veelgi rohkem vaimustuses kui viinerisaiadest!

Kas koerad saavad armuda?

Teame, et koerad kogevad emotsioone ja sõltuvalt määratlusest tundub, et nad näitavad välja armastust. Omamoodi saavad koerad ka romantiliste filmide moodi ära „armuda“. Nad ei jaga meie arusaama romantilisest armastusest, kuid nagu mainitud, demonstreerivad nad kirele ja pühendumisele omast armastav-toetavat käitumist. Lisaks jagavad koerad üht meie „armumise“ kõige tugevamat teaduslikku indikaatorit, milleks on oksütotsiin ehk „armastushormoon“. Paljudes uuringutes, sealhulgas 2014. aasta Tokyo ülikooli uuringus, leiti, et koerte aju vabastab oksütotsiini positiivse suhtlemise ajal inimesest ja koertest partneritega.

Oksütotsiin mängib olulist rolli nii inimeste kui ka koerte sotsiaalsetes sidemetes, moodustades ja tsementeerides sidemeid vanemate ja laste, sõprade ja ka romantiliste partnerite vahel. Su koer ei pruugi fantaseerida romantilisest õhtusöögist või altari ette kõndimisest, kuid nad võivad moodustada intensiivseid ja püsivaid sidemeid teiste loomadega. Kui su koeral on koerte jalutusplatsil oma „parim sõber” või kui ta end koos kassiga diivanil kerra tõmbab, võib üsna kindlalt öelda, et nad on armunud!

Kuidas aru saada, kas su koer on armunud

  • Ta otsib silmsidet
  • Ta on elevil, kui oma sõpra näeb
  • Ta tahab temaga aega veeta
  • Ta võib isegi koos temaga haigutada


Paljusid meist paneb koerte reaktsioon meie töölt koju jõudes või neile maiuspala andes tundma, et nad armastavad meid, isegi kui nad ei oska seda sõnades öelda. Ja sellised eksperdid nagu dr Berns nõustuvad, et seda saabki armastuseks nimetada: „Mina ütleksin selle kohta armastus. Inimeste puhul kutsume seda just niimoodi.“

Allikas: dogtime.com