“Kõige rohkem annetatakse toitu, koeratoitu rohkem kui kassitoitu, kuigi vajadus on vastupidine. Nimelt elab hooajati varjupaikades kasse kuni 10 korda rohkem kui koeri, mistõttu ootame varjupaikadesse just kasside kuivtoitu, konserve ja kassiliiva. Aastas kulub meil 22 tonni kassitoitu, 21 tonni kassiliiva ja 18 tonni koeratoitu,” selgitas Varjupaikade MTÜ projektijuht Anneli Matsi.

Alates 15ndast varjupaiga päevast sööb, joob, elab ja saab loom veterinaarset abi peamiselt tänu annetajatele. Iga annetus on oluline ning tänu sellele saab loomade eest varjupaikades hoolitseda üle 14 päeva. “Praegu suudame aidata lemmikud uutesse kodudesse keskmiselt 3 kuuga,” lisas Matsi.

Varjupaikade MTÜ haldab seitset loomade varjupaika üle Eesti: Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Valgas, Viljandis, Virumaal ja Võrus. Ida-Virumaal asuva Päite loomapargi omanik Ksenia Klotškova tõi välja, et neile annetatakse kõige rohkem kuivtoitu. Samas annetatakse ka natuke erilisemaid ja teistsugusemaid asju. “Kogumiskastidest on meieni jõudnud ka pisike ja moodne kaelarihm. Kuna meil on palju väga suuri koeri, siis muigasime isekeskis, et see sobiks hästi koera käpa ümber,” täiendas Ksenia Klotškova.

Loomulikult leiab aga iga annetus omale sihtotstarbelise väljundi. “Loomapargis elavad veel hobused, lehmad, lambad, kitsed, rebased, laamad. Annetatud kaup moodustab 30% loomadele pakutavatest asjadest ja toidust,” kommenteeris Klotškova.

KIKA annetuskastid asuvad Tallinna, Tartu ja Narva poodides. Kastidesse võib panna igasuguseid tooteid – need ei pea olema KIKA poodidest ostetud. Kogumiskastid on väga populaarsed: kaupluste töötajate sõnul täituvad need sageli juba paari päevaga. Kaste tühjendatakse igal nädalal ja kaup annetatakse varjupaikadele üle Eesti.