Norra toiduohutusamet teatas, et Norra veterinaarinstituudi hinnangul on ebatõenäoline, et kõigi verise kõhulahtisusega koerte registreeritud juhtumitel oleks üks konkreetne ühine nimetaja. Rõhutatakse, et haiguse areng on tõenäoliselt mitmefaktoriline, mis tähendab, et see on tingitud mitmest kokkusattunud tegurist. Mõnel juhul võivad olla ka muud põhjused ja see ei pruugi olla osa sellest, mida me praegu haiguspuhanguna tajume.

Paljud teatatud juhtumid on pärit Ida-Norra maakondadest, kus elab väga arvukalt koeri. Norra veterinaarinstituut ja Norra toiduohutusamet usuvad, et kui tegemist oleks äärmiselt nakkava tõvega, oleks selles piirkonnas rohkem koeri haigestunud. See kehtib isegi juhul, kui koeraomanikud on Norra toiduohutusameti seniseid nõuandeid järginud. Saadud teave näitas ka, et enamikul juhtudel, kui haige koer elab koos teiste koertega, haigestus neist ainult üks.

Koeraomanikud peaksid endiselt olema ettevaatlikud ja pöörduma veterinaari poole kohe, kui koeral esinevad haiguse sümptomid, mis võivad vajada ravi; enne ägeda, raskelt haige koera kliinikusse viimist tuleks loomaarstile kindlasti helistada.

Samuti on koeraomaniku ülesanne hinnata, kas tema koer on terve või mitte, ja kaaluda, kas ta võib ohustada ka teisi. Sellisel juhul ei tohiks koera kindlasti viia kohtadesse, kuhu koguneb palju koeri, näiteks koerte jalutusplatsid, näitused ja koertehoiud.

Kui koeral ilmnevad haiguse sümptomid peaks teiste koertega kokkupuudet kindlasti vältima. Haiget koera ei tohiks lasta teiste juurde tervitama või nuusutama. Nagu tavaliselt, tuleb korjata kokku ka oma koera väljaheited ja visata need prügikasti, et haige koera väljaheide keskkonda vedelema ei jääks.

Allikas: Norra Kennelklubi