Keegi meist ei taha leida surnud ja verist rümpa oma padja pealt või uksematilt, kuid kassid esitlevad seda saavutust meile vahel nii, nagu oleks tegemist paberisse mässitud ja punase lipsuga kaunistatud varajase jõulukingiga.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud uuring on näidanud, et USA-s tapavad kassid 1,3-4 miljardit lindu ja 6,3-22,3 miljardit väikest imetajat aastas. See on uskumatult suur arv.

Kassid on arenenud väga tõhusateks kiskjateks – neil on teravad hambad ja sissetõmmatavad küünised, polsterdatud käpad, et saakloomale vaikselt ligi hiilida, öine nägemine ning nad on uskumatult kiired ja osavad. Kuigi kasside kodustamine nende metsikutest esivanematest inimkaaslasteks algas umbes 10 000 aastat tagasi, on kassid säilitanud nii oma metsiku jahiinstinkti kui ka võime toorest liha seedida. Ükskõik kui palju neid silitada või lipsukestega ehtida, on võimatu neilt nende röövellikke instinkte ära võtta.

Kassid õpivad kogemuste kaudu ja traditsiooniliselt kasvatavad neid emad. Ema õpetab kassipoegi enda eest hoolitsema ja sealhulgas ka saaki püüdma. Ta harib oma poegi järk-järgult, alustades sellest, et toob neile söömiseks surnud saagi. Järgmisena toob ta tagasi elusad (kuid üsna räsitud) saakloomad, et järglased need ise tapaksid, ja kui nad on selleks valmis, viib oma järeltulijad välja ja näitab neile, kuidas jahti pidada. Samuti on dokumenteeritud näiteid, kuidas emakassid õpetavad küttimist noortele, kes pole nende endi pojad.

Arvestades, et suure tõenäosusega toovad just emased kassid „loomseid“ kingitusi, on taolise käitumise kõige ilmsemaks selgituseks nende katse proovida õpetada sulle jahipidamisoskusi, mis sul ilmselgelt puuduvad. Samuti on võimalik, et lemmikud toovad neid lihtsalt kingituseks, ehkki näib tõenäolisemana, et see on seotud kasside jahipidamisinstinktidega, mis on kodustamise tagajärjel pärsitud.

Nii et kui Miisu otsustab järgmine kord jätta uksematile vastiku, veritseva ja tõmbleva laiba, proovi meeles pidada, et ta armastab sind ja ta lihtsalt proovib sinu sisemist kiskjat välja tuua.

Allikas: iflscience.com