BDO kontoriuksest sisse astudes tervitas meid siledakarvaline retriiver. Milline on üks siledakarvaline retriiver? Noh, ta on suur ja väga energiline ning jõuline mürakaru, kes niidab oma entusiasmiga jalust kõik vastutulijad, kes talle silmanurgastki tähelepanu pööravad, võiks vast pea iga flat’iga (flat coated retriever) kokku puutunud inimene mõelda. Klaasist kontoriukse taga siledakarvalist retriiverit silmates panime juba eos õrna fototehnika eemale ja vaimu valmis. Meie hämming oli aga suur, kui ukse peale vastu jooksnud aastane Ella polnud ühti nii intensiivne, kui olime oodanud. Ella oli küll rõõmus ja positiivne, kuid siiski vaoshoitud ja viisakas kontorikoer.

Ella on BDO Eesti ainus koer. „Ta on meie happiness specialist (õnnelikkuse spetsialist – toim),” sõnab BDO Eesti äriarendus- ja kommunikatsioonijuht ning Ella omanik Karin Luiga. Seda tiitlit kannab Ella uhkelt. Olgugi et kontorikoera ülesanne on hoolitseda lausa 40 inimese heaolu ja meeleolu eest, saab ta sellega suurepäraselt hakkama. Ella käib kontoris igapäevaselt. Kui mõni päev vahele jääb, tunnevad kolleegid temast kohe puudust.

Ella on kutsikast saadik kontoris käinud ja tema kasvamisele on kõik töötajad kaasa elanud – ka need, kes temaga kontorit ei jaga. Isegi ärimaja fuajees istuv turvamees mäletab Ellat juba ajast, kui ta oli alles pisipõnn. „Kõik selle maja inimesed on Ellat nähes alati väga rõõmsad,” räägib Karin. „Liftis satume tihti kellegagi kokku ja suhtumine on alati sõbralik. Siin majas käib palju teisigi koeri,” sõnab ta.

Olgugi et koeri on palju, käib BDO-s tööl ainult üks – Ella. Ühelgi teisel töötajal pole isegi kodus koera! „On mõningaid kasse ja eri aegadel on olnud ka muid põnevaid eksootilisi lemmikloomi, kuid kontoris ei ole keegi käinud,” teab Karin rääkida.

Kui Karin 2015. aastal BDO tiimiga liitus, oli tal samuti siledakarvaline retriiver. Tema nimi oli Sammy. Sammy oli Eesti neljas siledakarvaline retriiver. Nüüd on neid Karini sõnul juba saja ringis. Ka teenistuskoerte seas on selle tõu esindajaid. „Ainuke Eesti rahakoer on siledakarvaline retriiver. Neil on hea nina ja ajavad raha taga küll,” räägib Karin. Ei Sammy ega Ella ole pererahvale veel suuri rikkusi välja nuuskinud, kuid igasuguseid põnevaid trikke oskab aastane Ella sellegipoolest. Ta on käinud ka koertekoolis ja osalenud mitmel näitusel.

BDO Eesti esimene koer oli üks pisikene chihuahua, kes hoolitses töötajate meeleolu eest aastaid tagasi, teab Karin. Pärast chihuahua’t tuli prantsuse buldog ja siis juba Ella. Kõik koerad on hästi vastu võetud ja nii ka Ella. „Ma ei ole küll kuulnud, et kellelgi oleks midagi tema vastu,” räägib Karin, aga lisab muiates: „Võib-olla nad lihtsalt ei julge midagi öelda!”

Olgugi et koeraomanikke on BDO-s vaid üks, on see väga loomasõbralik ettevõte. Iga-aastase traditsioonina korraldatakse ettevõttesisest heategevusmüüki, millest saadud tulu annetatakse Varjupaikade MTÜ-le loomade abistamiseks. Ja nii oli ka tänavu. Töötajad küpsetasid erinevaid hõrgutisi, said ise kõhud täis, annetasid raha ja heategevusmüügist saadud tulu viidi Paljassaare loomade varjupaika. See on alati nii olnud. Mõned töötajad käivad vabatahtlikena ka varjupaigas abis.

Tegime juttu ka Ella rahumeelsest ja tasakaalukast iseloomust: „Vahel räägitakse jah, et flat’id on väga energilised, minul seda kogemust ei ole,” tõdeb Karin. Sellist koera on hea kontorisse võtta, sest üleliia palju peavalu temaga ei ole. Karin jätab koera koju ainult siis, kui päevagraafik on väga tihe ja kohtumisi täis. Ta usub, et sellisel päeval on Ellal kodus mugavam olla.

Kontoris on Ellal kindel päevarutiin. Esimese asjana jookseb ta Karini tuppa ja jääb oma seakõrva ootama. See maiustus on Ella lemmik ja peab igal hommikul nagu kord ja kohus olemas olema. Enne maiuspala saamist ei jätku tal silmi mitte millelegi ega mitte kellelegi. Alles siis, kui kõrv on söödud, läheb Ella ringkäigule ja tervitab kõiki kolleege saabunud päeva puhul. Ülejäänud aja veedab Ella õndsas unes Karini toas, kus ta end magusalt kord ühele, kord teisele küljele keerab. Üksnes lõuna paiku ajab ta end püsti, siis tehakse jalutustiir ja süüakse lõunat – või noh – Karin sööb ja Ella loeb tema suutäisi. Kui vahel satub päeva keskele ka mõni intervjuu või koosolek, siis osaleb Ella ka neil.

Karin usub, et neljakäpalised kolleegid on kontoris väga olulisel kohal. Nad leevendavad stressi. „Töökeskkonnal on lihtsalt kohe mingi teine aspekt juures ja see tegelikult muudab palju, kas keskkond on lihtsalt töine või on asjal mingi väikene vimpka juures,” mõtiskleb Karin. Vahepeal saab tööst väikese puhkepausi teha ja koera sügada või temaga mängida. Erinevatel inimestel on Ellaga erinevad mängud ja koer teeb hästi vahet, kellega tal parasjagu tegu on. Mõnega käib sakutusmäng nii, et koer lohiseb mööda kontorit, mõnega vastupidi, nii et lohistatakse hoopis inimest. Nalja saab palju ja mänguasju kulub ka arvestatav kogus.

Käpad tööl BDO kontoris

Karinile meenub ka juhtum, kuidas muidu nii vaikne Ella ühtäkki haukuma hakkas. Kõik töötajad hüppasid selle peale toolidelt püsti, sest keegi polnud teda varem haukumas kuulnud. See juhtus siis, kui ärimaja akende taha ilmusid politsei eriüksluslasi meenutavad rakmetes aknapesijad. See vaatepilt ei mahtunud Ellale hästi pähe ja töötajad naeravad selle üle siiani.

Ella on tõepoolest BDO rõõmurull ja täidab töötajate südamed nii hästi ära, et ega keegi teine ei peagi endale koju koera võtma. Töötajad saavad kontoris koeraga mängida, teda paitada ja kaisutada, kuid ühtegi kohustust sellega ei kaasne. „Siis oled sa nagu vanavanem laste suhtes, saad nii palju kui vaja, aga saad öelda, et nüüd aitab,” naljatleb Karin ja räägib, et Ella on suurepärane mängukaaslane ka kõigile lastele, keda aeg-ajalt kontoris kohtab. „On päris armas vaadata, kuidas nad talle siis üksteise võidu maiusi söödavad ja käsklusi õpetavad.”

Vahepeal teeb Ella natukene pättust ka, näiteks meeldib talle köögis kontrollimas käia ja seal kolleegidelt süüa norida. Kui Ella pikemaks kontori peale ära kaob, võib üsna kindel olla, et köögis on midagi head.

Purina sarjas „Käpad tööl” on ilmunud mitmeid artikleid, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT . Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.