Probleemi lahendamiseks tuleks kõigepealt tutvuda oma koera tõukirjeldusega, sest selle käitumismustri avaldumine võib olla tõuti erinev. Erinevad tõud on aretatud täitma erinevaid tööülesandeid.

Mõnel tõul on väga tugev karjatamis- ja jahipidamisinstinkt ja neil võibki olla väga raske midagi liikuvat mitte taga ajada. Nad võivad jälitada autosid, jalgrattureid, lapsevankriga jalutavaid inimesi, oravaid või isegi tolmuimejaid, sest see instinkt on sügaval nende loomuses.

Miks koerad mööduvaid autosid jälitavad?

Üks raadiosaates esinenud loomaarst pakkus välja selgituse põhjusele, et võimalus haukuda ja liikuvaid objektide jälitada võib tegelikult seda käitumist tugevdada. Dr Sip ütles, et kui koerad on aiaga piiratud hoovis ja näevad läbi tara autot või jalgratturit, tekib neil loomulikult soov haukuda. Kuna objekt on liikumises ja eemaldub koerast haukumise ja jälitamise ajal, võib koerale jääda mulje, nagu oleks selline käitumine „toiminud“ või isegi põhjustanud objekti eemaldumise. Järgmisel korral sarnast liikuvat eset nähes on tõenäolisem, et nad hauguvad jälle.

Suuna koera tähelepanu mujale

Taoliste põhikäskluste, nagu „Seis“ ja „Paigal“ õpetamine on iga koera jaoks ülioluline, kuid eriti nende jaoks, kelle kohta on teada, et nad soovivad hulkuma minna. Soovitav on koeraga jalutada kohtades, kus on väiksem autoliiklus.

Kui su koer on tõeline põgenemiskunstnik ja tahab nii väga jälitada, et end jalutusrihmast välja tõmbab, siis investeeri õigesse varustusse, mis võimaldab sul teda kindlalt kontrollida. Kui oled kindel, et koer rihmast vabaks ei saa, siis oled ka ise enesekindlam ja vaid nii on võimalik koera treenida.

Kui olete jalutamas ja kuuled autot, tõmba kohe oma koera tähelepanu endale kas maiuse või lemmikmänguasja abil. Ole koeraga ohutus kauguses ja hoia kontakti seni, kuni ärriti on möödunud. Ole helde kiituse, maiustuste ja tähelepanuga, nii et koer pööraks mööduvale objektile võimalikult vähe tähelepanu. Suuna ta näiteks muru seest maiuspalu otsima või hoia koeraga silmkontakti.

Taoliste piisavalt positiivsete kordamistega võib koer valida jälitamise asemel preemia ja võib hakata sinuga sellistel hetkedel kontakti otsima. Hea käitumise kinnistamiseks on mõttekas ehitada hoovile tara ümber või muuta olemasolevat nii, koer sellest läbi ei näeks. Võib kaaluda ka varianti, et koer tänavaga piirnevasse hoovi osasse üldse ei pääse.

Treeni alternatiivset käitumist

Et su koer lõpetaks autode jälitamise ja treening viiks soovitud tulemuseni, tasub tähelepanelikult jälgida, kuidas ja millal ta autodele või muudele liikuvatele objektidele reageerib. Millise vahemaa tagant koer liikuvale objektile reageerib? Kui muster on selge, saab hakata treenima. Selle põhjal ta hakkab reageerima, kui objekt on 1,5 meetri kaugusel, siis alusta temaga tööd, kui objekt on näiteks 3 meetri kaugusel.

Alusta positiivsete kinnistamistega, kui objekt on sellisel kaugusel, et koer suudab veel neutraalseks jääda, sinule keskenduda ja ärriti peale ei reageeri. Tööta seal piirimail ja järk-järgult vähenda vahemaad ärritiga. Kui koer ei suuda sinule keskenduda on vahemaa tema jaoks liiga lühikene.

Raskelt kontrollitava koeraga jalutamise üks kõige keerulisemaid osi on pidev jalutusrihma tirimine. See on levinud probleem, mida teevad nii väiksed kui ka suured koerad ja see võib jalutuskäigu üsna ebameeldivaks muuta.

Üks parimaid viise, kuidas koera üldist käitumist kontrolli alla saada, on keskendumine põhikäsklustele, näiteks mitte tõmbamisele. Kui suudad panna koera hoopis muudele asjadele mõtlema, samal ajal, kui ärriti temast möödub, siis võib ta selle vastu sootuks huvi kaotada. Juhi koera tähelepanu mujale.

Koerakoolituse põhitõed ütlevad, et kõndimine tuleb lõpetada, kui su koer tõmbab ja pingutab oma jalutusrihma. Iga sentimeeter, mille koer tirimise abil võidab, paneb teda tahtma veelgi enam tirida.

Alguses võib jalutamine seetõttu kauem aega võtta, aga kujuta ette, kui lõbus saab olema, kui su koer õpib korralikult käituma, ei tõmba jalutusrihmast ega aja taga kõike, mis liigub!

Allikas: cuteness.com