Varjupaika jõuab üsna tihti kuulutusi, kus inimene soovib oma lemmikloomast loobuda või talle uut kodu otsida. Kuna omanike poolt loovutatud loomade arv varjupaikades järjest kasvab, siis lõi Varjupaikade MTÜ alternatiivse lahenduse, mis võimaldaks loomale uut kodu leida nii, et lemmik vahepeal varjupaika ei satukski. Selleks loodi Koduotsija programm.

Elusolendist loobumine tekitab lugejates palju küsimusi ja sellist teguviisi on kerge hukka mõista. Hinnanguid ja kritiseerivaid kommentaare jagub, kuid avaldatud kuulutuses ilmunud teksti järgi ei tea tegelikult kunagi, kui sügav on probleem või kui kerge-raske see loomast loobumine kellegi jaoks tegelikult on. "Ei ole usutav, et kõik need inimesed on looma võtmisesse suhtunud kergekäeliselt. Pigem on ikka oma loomast loobumine emotsionaalselt väga raske," usub Matsi.

Inimesed ei võta omale looma, mõeldes, et ühel päeval tuleb temast loobuda. Elu teeb ootamatuid pöördeid ja uue kodu leidmine võib olla vahel ainus lahendus.

Ta usub ka seda, et loomast loobumine võib olla parim lahendus, kui olukord on muutunud kriitiliseks. "Üldiselt on ühiskonnas ja inimeste elukorralduses toimunud muutused. Vähem on stabiilsust nii suhetes kui ka muudes eluvaldkondades. Teame ka seda, et ühiskond vananeb. Kõik see võib mõjutada meie pereliikmete heaolu ja lemmikloom kuulub pereliikmete hulka," räägib ta. Loomast loobumist tuleb ette ka juhul, kui omanik siit ilmast lahkub ja ükski lähedane lemmiklooma eest hoolitseda ei saa. "Halvim, mis looma jaoks saab juhtuda, on see, et ta visatakse tänavale. Meie sõnum on - otsi abi, kui tunned, et ei suuda probleemi üksi lahendada," märgib Matsi.

Koduotsija programm

Koduotsija on Varjupaikade MTÜ poolt loodud positiivne ja proaktiivne programm loomadele uute kodude leidmiseks ilma vahepeal varjupaika sattumata. Selle eesmärk on toetada nii omanikku kui ka looma, sest kodu vahetus põhjustab looma jaoks suurt stressi. Inimesed ei võta oma ellu ja koju looma, mõeldes, et ühel päeval tuleb temast loobuda. Elu teeb ootamatuid pöördeid ja uue kodu leidmine võib olla vahel ainus lahendus.

Koduotsija võimaldab leida loomale kõige sobivama kodu, annab võimaluse anda looma kohta võimalikult palju informatsiooni otse uuele omanikule, vähendab varjupaikade koormust, sest jätab rohkem resursse hüljatud, omanikuta ja väärkoheldud loomadele kodu leidmiseks.

Mõtle esmalt, mis on põhjuseks, miks sa oma loomast loobuda soovid. Kas tal on mõni raske käitumisprobleem? Paljude probleemide põhjuseks võib olla hoopis mõni haigus, mistõttu tasuks esmalt külastada veterinaari ja küsida temalt nõu. Kui looma tervis on korras, tulevad käitumisprobleemide lahendamisel appi ka spetsialistid ja treenerid. Samuti võib kaaluda koera ajutiselt hoiule andmist.

Kui loomale on siiski vaja uut kodu ja teisiti kohe üldse ei saa, siis tuleb hakata kuulutama. Varjupaikade MTÜ on loonud Koduotsija programmi. Loomast loobumise soov tuleks saata aadressile koduotsija@varjupaik.ee. Lisada sinna loomast mõni hea pilt ning kirjutada looma kohta võimalikult põhjalik kirjeldus (nimi, liik, tõug, sugu, vanus, iseloom, suurus, kas on vaktsineeritud, kiibitud steriliseeritud-kastreeritud jne). Jäta meili ka oma kontaktandmed (nimi, e-postiaadress, telefon) ja asukoht, kus loom hetkel viibib. Varjupaikade MTÜ vaatab kuulutuse üle ja avaldab selle oma Facebooki-lehel. Potentsiaalsed kodupakkujad ja huvilised saavad omanikuga otse ühendust võtta. Kui loomale on uus kodu leitud, tuleks varjupaika sellest kindlasti teavitada.

Koduotsija programm toimib vaid annetuste toel. Kuulutuse eest maksma ei pea, kuid Varjupaikade MTÜ palub teha programmi toetamiseks omapoolse annetuse. Kui loomast loobumisega on kiire ja see on looma huvides, siis võta varjupaigaga kindlasti ka ühendust. Ära pelga seda. Kui varjupaigas on piisavalt vaba ruumi, siis võetakse loomi vastu ka omanikelt. Looma vastuvõtmise eest varjupaik tasu ei võta, küll aga tuleb maksta kinni või teostada enne varjupaika toomist loomale uude kodusse minekuks vajalikud protseduurid: kehtiv kompleksvaktsiin ja lemmikloomapass (või vaktsineerimistunnistus), parasiiditõrje, kassidel FIV-test, kiipimine, steriliseerimine või kastreerimine.