Liigesepõletik

Uuringute põhjal esineb 90% üle 12-aastastel kassidel märke liigesepõletikust. Kui märkad, et kass ei taha enam trepil liikuda, mööblile hüpata, tal on raskusi enda eest hoolitsemisega või ta ei kasuta enam liivakasti, kuna tal on keeruline sinna sisse ronida, võib olla tegemist liigesepõletikuga.

Vähk

Ligi 30% üle 10-aastastel kassidel diagnoositakse vähk. Levinum neist on lümfoom. Kui kassil on raskusi söömisega, tal ei ole isu, ta kaotab järsult kaalu ja on loid, vii lemmik kohe arsti juurde. Sümptomite hulka kuuluvad ka ebatavalised muhud, veider lõhn, tasakaaluhäired, hingamisraskused ja veritsemine suust, ninast või pärakust.

Hambahaigused

Kui märkad, et kassil on raskusi toidu närimisega, ta keeldub kuivtoidust või kukub see tal suust välja, siis võivad teda kimbutada hambaprobleemid. Ehk on tal valus närida? Vanusega tekib paratamatult hambakattu ja -kivi. Igemeprobleemid võivad samuti kassile muret tekitada. Selle vältimiseks puhasta oma kassi hambaid ja lase veterinaaril neid kontrollida. Vahel tuleb neid põhjalikumalt puhastada ja vanuse kasvades mõni murettekitav hammas ehk eemaldadagi.

Nägemisprobleemid

Eakaid kasse võivad kimbutada ka silmaprobleemid, millest levinumad on kae, rohekae ja võrkkesta irdumine. Nendele viitavad hägused silmad, valge õhuke kiht silma peal ja laienenud pupillid. Lisaks võib kassil olla raskusi nägemisega ja ta võib kodus asjadele otsa kõndida. Loomaarst teeb kindlaks, millega on tegu ja seejärel saab hakata mõtlema ka ravile. Kaed on võimalik kirurgiliselt eemaldada, tihti aga pole see vajalik, kuna kassid saavad enamasti oma haistmis- ja kompimismeelega hakkama ja valu see loomale ei tee.

Kuulmisprobleemid

Ka kuulamine kehveneb vanusega. Kuigi kassidele veel kuulamisaparaate pole, on võimalik nendega ikkagi suhelda. Õpeta talle erinevaid käesignaale. Ka jaladega trampimine on variant, kuidas kassile läbi vibratsioonide märku anda, et sa oled lähedal.

Kilpnäärme ületalitlus

Suurenenud söögiisu ja energia võivad olla märgiks kilpnäärme ületalitlusest. See on seisund, kus organism toodab liigselt kilpnäärmehormoone. Kassidel, kes selle all kannatavad on suurem oht ka hüpertooniale. Kui need õigeaegselt ravi ei saa, võivad tekkida südamehaigused või neeru kahjustused.

Neeruhaigused

Loomaarstide sõnul on neerudega seotud probleemid eakate kasside üks levinumaid murekohti. Nende vältimiseks tuleb kassiga korrapäraselt loomaarsti juures käia ja neere kontrollida. Nii on võimalik probleemile õigeaegselt jälile jõuda ja mida varem on diagnoos pandud, seda parem on tuleviku vaateväli. Kuigi neeruhaigused lõplikult ravitavad pole, saab õige dieedi ja mõningate ravimitega olukorda kontrolli all hoida.

Allikas: vetstreet.com