Üle pika aja kontorisse sattunud Pronto sattus kõigepealt segadusse. „Mida teeb see puu keset meie kontorit?” mõtles ta ja nägi selles otsekohe head võimalust, et jalga tõsta. Ei läinud minutitki, kui Pronto ja Pablo, ettevõtte tähtsaim neljajalgne, olid kauneis ehteis jõulupuud juba nuusutamas, kuid omanikud said õigel hetkel jaole. Kuusepuu tänas vaikides.

Etteruttavalt olgu öeldud, et meie meeleoluka kohtumise käigus sai see jõulukuusk veel teisegi hoobi. Ülemeelikud koerad ajasid puu hääleka vestluse käigus suisa ümber. Kuigi kontorikoerad ei pidavat jõulukaunistustele muidu suurt tähelepanu pöörama, siis sel päeval näitasid nad küll, et jõulud ei ole kohe kindlasti mitte nende lemmikpühad.

Kuldne retriiver Pronto

Auditi-, maksu-, õigus- ja ärinõustamisteenuseid pakkuv KPMG on 200-liikmeline ettevõte, kus töötab nii mõnigi loomasõber ja koeraomanik. Paljud koerad kontoris ei käi, sest omanike tööpäevad on intensiivsed ja kohtumisterohked, mistõttu ei ole mugav neid tööle kaasa võtta. Koer tahab tegelemist ja nõuab tähelepanu ning selle võrra on raskem töö tegemisele keskenduda. „Meil on päris paljudel koerad, aga nad ei käi kontoris,” tõdeb Jack Russelli terjeri omanik Kelly Lillep. „On koeri, kes on väga aktiivsed, ja ka neid, kellele kontorielu lihtsalt ei sobi,” lisab ta.

Kelly koer käib aeg-ajalt kontoris kaasas. 3-aastane Pablo satub KPMG-sse umbes kord üle kahe nädala. „Ma otsustan tihti tuju järgi, kas võtan ta kaasa või mitte. Kui tunnen, et ei taha teda üksinda koju jätta, siis võtan,” mõtiskleb ta. Pablo käib kontoris kaasas ka siis, kui selleks tekib vajadus. Näiteks kui koeral on keset päeva arstiaeg või peab temaga kusagil mujal ära käima. Kellyle meeldib koera ka sellepärast kaasa võtta, et ta väsib kontoris olles ära. Hommikul jalutatakse tööle, päeval saab koer kontoris end välja elada ja õhtul jalutatakse koos koju tagasi – kõik käigud saab korraga tehtud. Koer on jalutatud, tööpäev selja taga ja õhtul ei pea enam eraldi jalutama minema. See on mugav.

KPMG suur ülemus Pablo

Noor Pablo arvab, et ta on KPMG-s väga tähtis nina ja see positsioon meeldib talle väga. „Ta on tegelikult täiega ülbe koer,” naerab Kelly ja vaatab oma krutskeid täis lemmikut sügavalt armastava pilguga. Pablo on KPMG kuulsaim koer, tõeline kuningas, kes pälvis uhke tiitli – ettevõtte aasta Instagrami koer 2019 – ja sai kolleegidelt sünnipäevakingiks ka kauni kikilipsu, mida ta tööpäevadel uhkusega kannab. Ta on tõeline staar!

Pablol on üks suur kirg — sokid. Ta armastab neid väga ja käib sokke töötajatelt lausa laua alt ära varastamas. Otse jalast ei ole ta neid õnneks veel ära kiskunud, kuid kui keegi mõne soki vedelema jätab, võib kindel olla, et Pablo on selle juba leidnud ja pihta pannud. Sokid on tema suur nõrkus.

10-aastane kuldne retriiver Pronto, keda Pablo üldse ei salli, käib kontoris peamiselt nädalavahetuseti. „Tööpäevadel ma Prontot väga tihti kaasa ei võta, sest mul on mitmeid kliendikohtumisi ja palju tegemist,” räägib Pronto omanik Karin Kaup. Kuna ta ei taha koera teiste õlule jätta ja tema heaolu pärast tööpäeval muretseda, siis jätab ta Pronto kiiretel päevadel pigem koju. Samas ei ole Karini töögraafik kunagi kivisse raiutud ja vahel juhtub ka seda, et ta tuleb tööle nädalavahetusel ning siis on ka lemmik kaasas. „Prontol on palju lõbusam, kui ta ei pea kodus passima. Kuna nädalavahetuseti on siin rahulik, võtan ta mõneks tunniks kaasa,” räägib Karin. Koeral on selle üle ainult hea meel. Vabal ajal käivad nad palju koos matkamas.

Personalijuhil Karin Ploomil on kääbuspuudel Sipsik, kes käib iga päev tööl kaasas. Karin ja Sipsik sobivad kokku kui sukk ja saabas. Sipsik magab Karini kontorilaual. Seal on tal eraldi pesa. Ta on malbe ja rahulik ning ei tee päeva jooksul piuksugi, vaid magab kuulekalt seni, kuni Karin oma tegemised lõpetab. Sipsik on nii vaikne koerake, et teda ei panda kontoris tähelegi. Ta mõjub pigem lauakaunistuse kui elava ja noore koerana.

Karin ja Sipsik teevad koos tööd.

Koeraomanikud usuvad, et neljajalgsete kohalolek mõjub lõõgastavalt ja maandab stressi. Ettevõttes on väga palju loomasõpru. Ainuüksi meie kohtumise jooksul käib koertest mööda kümneid ja kümneid töötajaid, kes kõik pööravad pilgu koertele ja naeratavad – pelgalt üks naeratus teeb ju tööpäeva palju ilusamaks! Mööduvate töötajate seas on neidki, kes tulevad ligi, teevad juttu ja silitavad koeri. „Puhkepausidel kohvi tehes on hea lemmikloomaga tegeleda ja töömõtted hetkeks peast pühkida,” tõdeb ka Kelly. Õhkkond on positiivsem ja rõõmsam, kui kontoris on ka lemmikloomadest kolleege. „Ikka on tore, kui keegi tuleb nii õnnelikult vastu ja liputab saba,” räägib Pablo omanik. Ta usub, et koerad pakuvad tegusasse tööpäeva väga palju vaheldust.

Purina sarjas „Käpad tööl” on ilmunud mitmeid artikleid, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.