Uuringud on varem näidanud, et imikutele pakuvad elusolendid rohkem huvi kui mänguasjad, seega pisikese tuppa toodud ämblik või madu ei tekita mõnekuuses mitte paanikat, vaid uudishimu. Hirm nende ees ei ole sünnipärane, vaid omandatud.

Charlottesville`i Virginia ülikooli teadur Judy DeLoache ütleb, et enim levinud foobia puudutab madusid. Paljud inimesed on valmis tunnistama, et on neid kartnud sündimisest peale teadmises, et madu võib olla potentsiaalselt eluohtlik.

Katsed 11-kuuste lastega näitavad aga, et roomajate demonstreerimine kutsus lastes esile hoopis rõõmsaid hüüatusi ja näoilmeid. Teisisõnu: kuigi beebid reageerisid madude ilmumisele, ei reetnud ka nende südametegevuse mõõtmine kuidagi stressi. Samasugused tulemused saavutati alla-aastastele lastele madudest videosid näidates. Nii elevanti kui roomajat nähes olid reaktsioonid positiivsed.
Kui videotele lisati äkilised valgussähvatused ja muud potentsiaalselt hirmutavad efektid, suhtumine muutus ja lapsed kohkusid.

Uurijad järeldavad, et hirm tekib siis, kui inimene on juba eelnevalt ehmunud ning stressis.

"Täiesti võimalik, et tähelepanu pööramine ja rõhuasetus millelegi potentsiaalselt hirmutavale õpetab edaspidi hirmu tundma, see on evolutsiooni tulemus," tõdes uuringu kaasautor Vanessa LoBue.

Allikas: BBC Earth