Hiljutisest journals.plos.org avaldatud uuringust nähtub, et inimesed, kes on põhimõtteliselt loomade tapmise vastu, kasvatavad ka lemmikloomadest veganid. Lihavaba dieet võib koera või kassi tervise paraku hävitada.

Looma hambad ja seedetrakt on head indikaatorid, hindamaks tema tervist.
Taimetoidulistel loomadel nagu lehmad ja hobused on juba näokuju kohanenud vastavaks toitumiseks ehk mäletsemiseks. Inimorganism on võimeline kohanema nii omnivoorluse (kõigesöömise) kui taimse toitumisega.

Kassid on ilmselgelt lihasööjad loomad. Liha on neile vajalik, sest toodab organismis vajalikke amiinohappeid, samuti A- ja B-vitamiine. Lihast loobumine tekitab seega hulgaliselt tervisehäireid, seal hulgas maksa- ja südamepuudulikkust ning järgmistele põlvkondadele sünnidefekte. 1980-ndatel Suurbritannias müügile toodud, tauriiniga rikastatud eritoit aitab siiski neid probleeme ennetada.

Koer on aastatuhandeid inimese kõrval elades rohkem kohanenud peremehe toidulauga, mistõttu tema organism võtab vastu nii taimset kui liha sisaldavat sööki. Igal juhul vajab koer kergesti seeduvat, proteiinide poolest rikast menüüd. Looduslik proteiin, näiteks sojaubadest toodetav, koertele ei sobi. Noorte loomade taimsele toitumisele panemine on viis korda ohtlikum kui täiskasvanutel sellise dieedi rakendamine. Ka kodus taimetoidu valmistamine on komplitseeritud: paljudel koertel on laktoositalumatus.

Mõned uuringud on näidanud, et ainult taimsel baseeruval dieedil olevatel koertel on kehvemad verenäidud. Samas sobib taimetoitlus mõnedele tõugudele, näiteks dalmaatsia koertele paremini kui teistele.
Koera ja kassi lühikesevõitu seedetrakt ei võimalda taimsel toidul piisavalt imenduda, sest toit väljutatakse ruttu.

Queenslandi ülikooli veterinaariaprofessori Rachel Allavena kinnitusel on inimese eetilised kaalutlused veganiks hakkamisel igati mõistetavad, kuid oma lemmikute tervisele tehakse sellise dieedi rakendamisel paratamatult kahju.

Allikas: abc.net.au